СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ

Св. Андрей се родил в Дамаск около 660 г. в благочестиво християнстко семейство по времето, когато Близкият изток вече бил под властта на арабите. До седемгодишна възраст бил ням и проговорил по чудо, след като бил причастен със св. Тайни. Началното си образование получил в Дамаск, където изучавал граматика, риторика и философия. На 15 години бил приет в клира на Гроба Господен в Иерусалим и от тогава започнал неговият път в монашеския подвиг. 

През 665 г. бил изпратен на мисия в Константинопол.

Останал там, бил ръкоположен за дякон в храма „Св. София“ и служил в този сан над 20 години. Грижел се за сиропиталището и приюта при катедралата. В началото на VIII век бил ръкоположен за епископ и назначен за архиепископ на остров Крит. Там той строил църкви, създавал сиропиталища и приюти за бедните, вдъхновено и ярко проповядвал. 

Макар да бил православен и противник на монотелитството, през 712 г. участвал в еретическия събор, който бил свикан от императора-монотелит Филипик, и подписал решенията на този събор. След една година се покаял за това си прегрешение. Счита се, че по този повод е написал Великия покаен канон, който се чете всяка година в началото на Великия пост и е един от най-обичаните и важни текстове в Църквата.

Св. Андрей починал на остров Митилини (Лесбос) на връщане към Крит от мисия в Константинопол.

Това станало около 740 г. По-късно мощите му били пренесени в Константинопол, където чрез тях ставали изцеления. 

Св. Андрей Критски е един от най-значимите поети и химнографи в историята на Църквата. Съставил е многобройни проповеди за разни празници, канони и празнични стихири. На неговото перо принадлежи шедьовъра на византийската химнография покайния Велик канон, който е въведен в общоцърковното богослужение. Чете се на части в първите четири дни на Великия пост, а цял се чете в сряда на петата великопостна седмица. В това боговдъхновено съчинение св. Андрей привлича примери на грехопадение и покаяние от целия Стар и Нов Завет – за да ги приложи към себе си в състояние на дълбоко покаяние и духовно съкрушение.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

св. Сергий Радонежски
ЗОРАНА

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот

Прочетете повече »
СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ
ЗОРАНА

СВ. АНДРЕЙ КРИТКИ

СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ Св. Андрей се родил в Дамаск около 660 г. в благочестиво християнстко семейство по времето, когато Близкият изток вече бил под властта на арабите.

Прочетете повече »