СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

Светли петък: празник на пресвета Богородица – Живоприемен източник

На Светли петък Църквата чества празника на Пресвета Богородица – Живоприемен източник, който е храмов празник на манастирския комплекс при един от най-свещените извори на някогашната ромейска столица Константинопол (днес Истанбул). Сегашният храм е изграден със султански ферман от 1833 г. и осветен през 1835 г., но на мястото на чудодейния извор е имало великолепен манастирски комплекс изграден от император Юстиниан Велики през VI век. Според предание, което е записано по-късно, през V век тук се е случило чудо с изцеление на слепец с участието на бъдещия император Лъв I Тракиец.

От ранни времена този целебен извор се свързва със св. Богородица, възпявана като „Живоносен източник“ от преп. Иосиф Песнопевец през IX век. Създадена е иконография на тази тема, при която Божията Майка се отъждествява с извора на животворящата и възкресяваща вода.

През средновековието били записани десетки дивни чудеса свързани с изцеления при Живоприемния източник, който бил честван от императори и патриарси. Храмът заедно с манастира при него пострадали при обсадата на Константинопол от българския цар Симеон през 924 г., но бил възстановен много бързо, защото след смъртта на Симеон през 927 г. тук става венчавката на св. цар Петър с внучката на император Роман Лакапин Мария.

При превземането на Константинопол от турците в средата на XV век манастирският комплекс бил разрушен, но изворът продължил да животвори през вековете, както продължава и до днес.

Светли петък е празник на множество свещени извори (аязми), а тъй като на гръцки името на деня „петък“ (параскеви) съвпада с женското име Параскеви (Петка), то народът често прехвърля посвещението на аязмите на името на св. Петка, но всъщност празникът е на пресвета Богородица – Живоприемен източник.

В този светъл ден Църквата възпява така Майката на нашия Живот:

О, Всевъзпявана Майко, дала на света Твоя Живоносен Източник, от който изливаш за нас велики и богати милости, приеми това наше благодарствено моление, дари ни извора на сегашния и бъдещия живот, та непрестанно да Ти зовем: Алилуия.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!
ЗОРАНА

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ! Видинският митрополит Данаиил беше избран за Български патриарх и Софийски митрополит на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който се

Прочетете повече »
ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА
ЗОРАНА

ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА

ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА Когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, си припомняме словата на Господ Иисус Христос към

Прочетете повече »