СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

Светлата пасхална седмица

Христос воскресе!
Седмицата, която следва Великден, се нарича „Светлата седмица“, защото изцяло минава под знака на незелязващата светлина на Христовото Възкресение. Освен това в древност е имало обичай на Пасха да се правят масови кръщения, а новопокръстените били обличани в светли бели дрехи, които след това те носели на богослуженията през следващите седем дни до Томина неделя (наричана също Нова неделя, Антипасха). Тези бели дрехи са също образ на нетварната Божия светлина и просветлението, което тя носи за човеците.
След дългия период на Великия пост през тази седмица не се пости дори в сряда и петък, а Църквата прави всичко възможно да ни помогне да запазим благодатта и радостта от Празника на празниците. Богослуженията и песнопенията са пасхални. Според синаксара дните от Великден до следващата неделя се считат като един-единствен пасхален ден. От една страна това е предобраз на Осмия ден, т.е. на бъдещия вечен живот в Царството Божие. От друга страна символичното седмократно удължаване на деня ни напомня, че Бог е творец и господар на времето.
Това са дни на непомрачена радост, която християните умножават като я споделят със своите близки и приятели, с които взаимно се поздравяват с победоносния възглас:
Христос воскресе!
Воистину воскресе!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

св. Сергий Радонежски
ЗОРАНА

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот

Прочетете повече »
СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ
ЗОРАНА

СВ. АНДРЕЙ КРИТКИ

СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ Св. Андрей се родил в Дамаск около 660 г. в благочестиво християнстко семейство по времето, когато Близкият изток вече бил под властта на арабите.

Прочетете повече »