СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВ. АПОСТОЛ И ЕВЕНГЕЛИСТ МАРК

Св. евангелист Марк, чието еврейско име било Иоан, е един от седемдесетте апостоли на Христа и автор на най-старото Евангелие, което му било диктувано от св. ап. Петър, който го нарича свой (духовен) син. Майката на Марк Мария била сред най-ревностните последователки на Господ Иисус Христос, Когото юношата Марк също познавал. По-късно той станал ученик и сътрудник на св. ап. Петър, бил с него в Рим и там написал своето Евангелие. Св. Марк е бил известно време спътник и помощник и на св. ап. Павел. Той го е придружавал през време на първото му пътешествие, а през 47–48 г. е бил с него на остров Кипър.

Между 52 – 62 година евангелист Марк е проповядвал Христовото учение в Египет. В Александрия той основал църковна община и бил пръв неин епископ. Под неговото ръководство Александрийската църква скоро закрепнала и била една от най-важните църкви през първите векове на християнството. Александрия станала изходен пункт за проповед на християнството в околните на Египет страни. Смутени от успеха на евангелската проповед, езичниците принудили Марк да напусне Александрия. Тогава той отишъл в съседните на Египет страни Ливия и Киринайка и там посял семената на словото Божие.

След 62 година евангелист Марк отново посетил Рим два пъти, където се видял с ап. Павел, който бил окован във вериги. След това отново се завърнал в Александрия за да продължи своята проповедническа дейност и за да подготви ръководители за вярващите. Той основал в Александрия богословско училище, което скоро станало известно в целия Изток.

Близко до морския бряг евангелист Марк построил първия християнски храм. Езичниците не могли да гледат спокойно, как числото на вярващите в Христа се увеличава всеки ден, и решили да убият евангелиста. Това свое решение те изпълнили на празника в чест на езическия бог Серапис, който тогава съвпадал с християнския Великден. Те заловили св. Марк и започнали да го измъчват. Той обаче твърдо понасял страданията, като не преставал да се моли: „Благодари Ти, Господе Иисусе Христе, че ме удостои да търпя страдания за Твоето Име“ . Св. Марк предал на Бога пречистата си душа на 25 април. Тялото му погребали в построената от него църква. Над неговите свети мощи дълго време ставало избирането на александрийските патриарси. През 827 г. мощите на св. Марк тайно били пренесени във Венеция. Светецът се почита като покровител на града и в негова чест бил издигнат великолепен катедрален храм.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. КНЯЗ ЙОАН-ВЛАДИМИР
ЗОРАНА

СВ. КНЯЗ ЙОАН-ВЛАДИМИР

СВ. КНЯЗ ЙОАН-ВЛАДИМИР  Църквата чества неговата памет на 22 май. Свети княз Йоан-Владимир управлявал областта Дукля (днешна Черна Гора). По природа бил миролюбив, благочестив и

Прочетете повече »