СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВЕТИТЕ ПРАВЕДНИ ЗАХАРИЙ И ЕЛИСАВЕТА

На 5 септември Църквата ни почита св. праведни Захарий и Елисавета – родителите на св. Иоан Кръстител, последния и най-великия от пророците. 

Както разказва св. евангелист Лука, св. Захарий бил син на свещеник и сам служил в Божия храм, а св. Елисавета била от рода на Аарон, родственица на св. Дева Мария. Двамата живели по времето на цар Ирод в малък градец недалеч от Иерусалим.

Веднъж, когато Св. Захарий бил на  смяна и трябвало да влезе в Иерусалимския храм, за да покади, му се явил архангел Гавриил и му известил, че жена му скоро ще му роди син, който трябва да бъде наречен Иоан. В началото Захарий не повярвал, защото бил в напреднала старост и затова св. Гавриил му отнел гласа до момента, в който се сбъдне предреченото. Скоро след като се прибрал у дома си, св. Елисавета заченала. Знаменита е срещата между нея и св. Богородица, която бременна след Благовещението дошла да види своята сродница. При пристигането на Пречистата Дева св. Елисавета изрекла знаменитите думи: 

„Благословена си ти между жените, и благословен е плодът на твоята утроба! И откъде ми е това – да дойде при мене майката на моя Господ? Защото, щом гласът на твоя поздрав достигна до ушите ми, проигра младенецът радостно в утробата ми. И блажена е, която е повярвала, понеже ще се сбъдне казаното ѝ от Господа..“ (Лука. 1: 42-45)

Когато настъпило времето, св. Елисавета родила обещания син. Всички смятали, че той трябва да носи името на баща си, но св. Елисавета настоявала да го нарекат Иоан. Роднините ѝ се допитали до св. Захарий, а той написал на дъсчица: „Иоан му е името“ (Лука. 1:63). Веднага след това проговорил и изрекъл пророчески думи за своя новороден син и за спасението на Израиля.

Св. Иоан се родил 6 месеца преди Господ Иисус Христос. Според някои църковни предания, когато цар Ирод наредил избиването на младенците, св. Елисавета със св. Иоан се скрила в една пустинна пещара, където по чудо се спасили от Иродовите войници. Като не намерили св. Елисавета и сина ѝ, убийците се върнали и известили на Ирод. Той пратил да попитат св. Захарий къде е синът му, но той не им казал и бил убит между храма и жертвеника.

Молитвите им към Господа да имаме!

СВЕТИТЕ ПРАВЕДНИ ЗАХАРИЙ И ЕЛИСАВЕТА

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН
ЗОРАНА

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН През време на гонението срещу християните, предприето по заповед на император Диоклетиан (управлявал от 284 до 305 г.), в малоазийския град Лаодикия

Прочетете повече »
СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ
ЗОРАНА

СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ

СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ Св. мъченик Евпсихий се родил в Кесария Кападокийска в Мала Азия. Отрано бил възпитан в духа на християнската вяра. Бил богат, знатен

Прочетете повече »