СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

СВЕТИТЕ ПРАВЕДНИ БОГООТЦИ ИОАКИМ И АННА

Главното предназначение на Избрания народ на Израиля било да роди обещания Месия, Спасителя на човечеството. Достойна да Го роди била единствено най-чистата и непорочна измежду жените – пресветата дева Мария. А достойни да станат нейни родители били двама Божии праведници – светите богоотци Иоаким и Анна.

Родителите на св. Богородица не се споменават в Свещеното Писание, затова Църквата черпи сведения за тях от апокрифни предания и най-вече от т.нар. „Протоевангелие на Яков“ от втората половина на II век. В него се описва, че св. Иоаким бил от рода на св. цар Давид и заедно със съпругата си Анна пребивавали в тихия и велик подвиг на праведността. Живеели в мир, любов и съгласие. Спазвали Божиите закони. Давали една трета от приходите си на бедните, една трета – на Храма в Иерусалим и една трета оставяли за себе си.

Но след 50-годишен брак те нямали деца, което мнозина считали за знак на Божие неодобрение.

На един от големите празници Иоаким дошъл в Иерусалимския храм, където искал да принесе жертва на Бога. Но първосвещеникът отказал да приеме жертвата му и го укорил за негового бездетство. Иоаким дълбоко се натъжил.

Отишъл в пустинята на изток от града, където пасяло стадото му. Там прекарал в молитва и строг пост 40 дни. Молел се усърдно Бог да се смили над него и да извърши чудо – та да стане и той баща. По това време и съпругата му св. Анна горещо се молела Богу за същото. Бог чул молитвата

на праведниците и им изпратил архангел Гавриил да им благовести, че желанието им ще се сбъдне. Иоаким се върнал в Иерусалим, където при Златната порта го срещнала св. Анна. Скоро тя заченала и след 9 месеца родила дъщеря, която нарекли Мария и обещали да посветят на Бога.

Три години по-късно те изпълнили своето обещание и предали невръстната Мария в Храма. Не сле дълго те починали в мир. А гробовете им се честват и до днес в гробницата на св. Богородица в Гетсимания. Църквата нарича светите Иоаким и Анна „богоотци“, споменава ги в отпуста на всяко богослужение и ги възпява така:

Иоаким и Анна, които по закона на благодатта бяха праведни, чадо благодатно нам родиха, затова днес Божествената Църква светло тържествува, весело празнуваща вашата честна памет, славеща Бога, Прогласилия рог нам за спасение в дома Давидов.

Молитвите им към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. Емилия
ЗОРАНА

Св. Емилия

Св. Емилия Св. Емилия се родила в началото на IV век в град Кесария в Мала Азия в богато семейство, което притежавало огромни поземлени имения.

Прочетете повече »
Празникът Преполовение
ЗОРАНА

Празникът Преполовение

Празникът Преполовение  Празникът Преполовение се чества 25 дни след Пасха (Великден), в срядата след Неделята на Разслабления и преди Неделята на Самарянката. Този празник е

Прочетете повече »