СВЕТИТЕ ПРАВЕДНИ БОГООТЦИ ИОАКИМ И АННА

Главното предназначение на Избрания народ на Израиля било да роди обещания Месия, Спасителя на човечеството. Достойна да Го роди била единствено най-чистата и непорочна измежду жените – пресветата дева Мария. А достойни да станат нейни родители били двама Божии праведници – светите богоотци Иоаким и Анна.

Родителите на св. Богородица не се споменават в Свещеното Писание, затова Църквата черпи сведения за тях от апокрифни предания и най-вече от т.нар. „Протоевангелие на Яков“ от втората половина на II век. В него се описва, че св. Иоаким бил от рода на св. цар Давид и заедно със съпругата си Анна пребивавали в тихия и велик подвиг на праведността. Живеели в мир, любов и съгласие. Спазвали Божиите закони. Давали една трета от приходите си на бедните, една трета – на Храма в Иерусалим и една трета оставяли за себе си.

Но след 50-годишен брак те нямали деца, което мнозина считали за знак на Божие неодобрение.

На един от големите празници Иоаким дошъл в Иерусалимския храм, където искал да принесе жертва на Бога. Но първосвещеникът отказал да приеме жертвата му и го укорил за негового бездетство. Иоаким дълбоко се натъжил.

Отишъл в пустинята на изток от града, където пасяло стадото му. Там прекарал в молитва и строг пост 40 дни. Молел се усърдно Бог да се смили над него и да извърши чудо – та да стане и той баща. По това време и съпругата му св. Анна горещо се молела Богу за същото. Бог чул молитвата

на праведниците и им изпратил архангел Гавриил да им благовести, че желанието им ще се сбъдне. Иоаким се върнал в Иерусалим, където при Златната порта го срещнала св. Анна. Скоро тя заченала и след 9 месеца родила дъщеря, която нарекли Мария и обещали да посветят на Бога.

Три години по-късно те изпълнили своето обещание и предали невръстната Мария в Храма. Не сле дълго те починали в мир. А гробовете им се честват и до днес в гробницата на св. Богородица в Гетсимания. Църквата нарича светите Иоаким и Анна „богоотци“, споменава ги в отпуста на всяко богослужение и ги възпява така:

Иоаким и Анна, които по закона на благодатта бяха праведни, чадо благодатно нам родиха, затова днес Божествената Църква светло тържествува, весело празнуваща вашата честна памет, славеща Бога, Прогласилия рог нам за спасение в дома Давидов.

Молитвите им към Господа да имаме!

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. пророк Иона
ЗОРАНА

Св. пророк Иона

Св. пророк Иона Около 800 години преди Рождество Христово живял между израилтяните един човек на име Иона. В онова време жителите на големия асирийски град

Прочетете повече »
Св. апостол Кодрат
ЗОРАНА

Св. апостол Кодрат

Св. апостол Кодрат Сведенията за св. апостол Кодрат черпим от първия църковен историк Евсевий Кесарийски. Кодрал бил ученик на някои от апостолите, преките ученици на

Прочетете повече »
Св. вмчк Евстатий Плакида
ЗОРАНА

Св. вмчк Евстатий Плакида

Св. вмчк Евстатий Плакида Св. Евстатий, преди да стане християнин се казвал Плакида, бил висш римски военачалник по времето на император Траян. Според преданието, той

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ