СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО

Раждането на св. Дева Мария е последната стъпка преди сбъдването на Божието обещание за еврейския народ – раждането на Спасителя. След Потопа, през Авраам и потомството му, благородството се предавало непрекъснато в дълга редица поколения, докато най-после благословената двойка – Йоаким и Анна измолили от Бога зачатието на чудната Мария, която била избрана измежду всички жени да стане Богородица.

А нейното раждане станало чрез чудо, тъй като родителите ѝ били в напреднала възраст и дълги години нямали деца. Според преданието те живеели в малкия градец Назарет в областта Галилея на три дни път северно от Йерусалим. Св. Йоаким произхождал от Давидовия род, а св. Анна – от рода на Аарон. Били много щедри, милосърдни, но у евреите се считало за голямо нещастие да нямаш деца, понеже бездетните родители се лишавали от надеждата да имат за свой потомък очаквания Месия.

На един от големите празници Йоаким дошъл със свои роднини в Йерусалимския храм за да принесе жертва на Бога. Но първосвещеникът го укорил, че заради греховете му Бог не го благословил с деца и затова не бил достоен да принася жертва. Йоаким се натъжил дълбоко и не пожелал да се върне в къщи. Отишъл в пустинята, където пасяло стадото му. Там прекарал в молитва и строг пост 40 дни. Молел се усърдно Бог да се смили над него, да извърши чудо – та да стане и той баща, както някога Авраам станал баща в дълбоки старини.

Вестта за тревогата на Йоаким достигнала до Анна. Тя затъгувала дори повече от мъжа си. Считала себе си за причина за бездетството им. И като мъжа си почнала горещо да се моли на Бога да я облагодетелсва с рожба. Веднъж, като работела в домашната си градина, видяла сред клоните на едно лаврово дърво гнездо с малки птиченца. Гледката я хвърлила в още по-голяма скръб, за това че ето, дори животните имат рожби, а тя била недостойна за тази велика милост. Нейната гореща молитва била чута от Бога и ангел Господен ѝ съобщил, че тя ще роди дъщеря, която ще бъде наречена Мария и заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Анна дала обещание, че ако роди дете, ще го посвети на Бога и отишла в Йерусалимския храм, за да благодари на Всевишния.

В това време ангел Господен се явил и на Йоаким в пустинята и му казал:

– Бог чу твоята молитва. Жена ти Анна ще роди дъщеря, която ще бъде ваша обща радост. За да се увериш в моите думи, иди в Йерусалим. Там при Златните врата ще намериш жена си, на която вече е възвестена тази радост. Щастливите съпрузи се срещнали на указаното място, след което принесли благодарствена жертва в храма. След девет месеца им се родила дъщеря, която нарекли Мария и съгласно обещанието посветили на Бога. 

На 8 септември Църквата празнува Рождеството на св. Борогодица, а девет месеца преди това – на 9 декември честваме празника Зачатие на св. Анна. 

На празника Рождество Богородично Църквата пее следната песен:

„Рождението ти, Богородице Дево, донесе радост на цялата вселена, защото из тебе изгря Слънцето на правдата – Христос, нашия Бог, Който развърза клетвата, даде благословение и, като унищожи смъртта, дари ни вечен живот.“

Честит и благословен празник!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »