СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА

Когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, си припомняме словата на Господ Иисус Христос към апостолите: 

Не вие Мене избрахте, но Аз вас избрах и ви поставих да идете и да принасяте плод, и плодът ви да пребъдва, та, каквото и да поискате от Отца в Мое име, да ви даде. (Иоан. 15:16)

От новозаветния разказ знаем, че св. Петър е бил най-близкият приятел на Христа, ревностен слушател на Неговата проповед и очевидец на многобройните Му чудеса. Но в страшната нощ, когато Богочовекът е бил предаден, заловен и съден, този най-предан ученик Христов три пъти се отрича от своя божествен Учител; и устата, която в безоблачните дни беше казала боговдъхновено: 

Ти си Христос, Синът на Живия Бог.“ (Мат. 16:16), сега, в мига на истината, малодушно „се отрече с клетва: не познавам Човека“ (Мат. 26:72).

Св. Павел (тогава още Савел), високообразован фарисей, е бил най-яростен враг и гонител на първите християни, съучастник в убийството на ангелоподобния св. Стефан и „дишащ още заплахи и убийства срещу учениците на Господа“ (Деян. 9:1).

Недоумяваме: защо Господ е избрал именно тези двамата – трикратният отстъпник и ревностният враг-гонител – за свои първовърховни пратеници (апостоли) и проповедници между човеците? Не можеше ли да намери безукорни праведници (например като св. Иоан Кръстител)?

Божиите пътища са неведоми, но знаем, че самите ние съвсем не сме безукорни праведници, а ежедневно с действия и бездействия се отричаме от Христа и съучастваме в гонението на света срещу Бога. Затова за нас примерът на светите Петър и Павел е по-близък, по-меродавен и обнадеждаващ. Той ни дава надежда, че можем да се покаем-преобразим, да надмогнем малодушието си и заблужденията си. 

Двамата първовърховни апостоли, велики грешници и превелики покайници, са образ на цялото човечество, наш поучителен пример и надежда. Затова Църквата ги възпява с думите:      

Апостоли първопрестолници и учитeли на вселената,
молете Владиката на всички
мир да дарува на вселената и на нашите души велика милост.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

св. Сергий Радонежски
ЗОРАНА

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот

Прочетете повече »
СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ
ЗОРАНА

СВ. АНДРЕЙ КРИТКИ

СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ Св. Андрей се родил в Дамаск около 660 г. в благочестиво християнстко семейство по времето, когато Близкият изток вече бил под властта на арабите.

Прочетете повече »