Първопрестолните апостоли

Първопрестолните грешници, покайници и учители на вселената

Когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, си припомняме словата на Господ Иисус Христос към апостолите: Не вие Мене избрахте, но Аз вас избрах и ви поставих да идете и да принасяте плод, и плодът ви да пребъдва, та, каквото и да поискате от Отца в Мое име, да ви даде. (Иоан. 15:16)
От новозаветния разказ знаем, че св. Петър е бил най-близкият приятел на Христа, ревностен слушател на Неговата проповед и очевидец на многобройните Му чудеса. Но в страшната нощ, когато Богочовекът е бил предаден, заловен и съден, този най-предан ученик Христов три пъти се отрича от своя божествен Учител; и устата, която в безоблачните дни беше казала боговдъхновено: „Ти си Христос, Синът на Живия Бог.“ (Мат. 16:16), сега, в мига на истината, малодушно „се отрече с клетва: не познавам Човека“ (Мат. 26:72).
Св. Павел (тогава още Савел), високообразован фарисей, е бил най-яростен враг и гонител на първите християни, съучастник в убийството на ангелоподобния св. Стефан и „дишащ още заплахи и убийства срещу учениците на Господа“ (Деян. 9:1).
Недоумяваме: защо Господ е избрал именно тези двамата – трикратният отстъпник и ревностният враг-гонител – за свои първовърховни пратеници (апостоли) и проповедници между човеците? Не можеше ли да намери безукорни праведници (например като св. Иоан Кръстител)?
Божиите пътища са неведоми, но знаем, че самите ние съвсем не сме безукорни праведници, а ежедневно с действия и бездействия се отричаме от Христа и съучастваме в гонението на света срещу Бога. Затова за нас примерът на светите Петър и Павел е по-близък, по-меродавен и обнадеждаващ. Той ни дава надежда, че можем да се покаем-преобразим, да надмогнем малодушието си и заблужденията си.
Двамата първовърховни апостоли, велики грешници и превелики покайници, са образ на цялото човечество, наш поучителен пример и надежда. Затова Църквата ги възпява с думите:

Апостоли първопрестолници и учитeли на вселената,
молете Владиката на всички
мир да дарува на вселената и на нашите души велика милост.

NOVOROJDENIE-22

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

Вяра, Надежа, Любов

Вяра, Надежа, Любов На 17-ти септември фондация „Нашият Дом е България“ имаше голямата чест да реализира първия по рода си видео запис на концерт, посветен

Прочетете повече »
НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

“Крепост на вярност”

“Крепост на вярност” – Тетралогия от 4-ри тържествени концерт-спектакли Тази година през месец август Фондация „Нашият дом е България“ с гордост представя Тетралогия от 4

Прочетете повече »
НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

„Арка на свободата“

Акция по почистването на паметника „Арка на свободата“ На 12 септември 2021 екипа на фондация “Нашият дом е България” организира акция по почистване на “Арката

Прочетете повече »

СИНОДАЛЕН ПРЕВОД
„БИБЛИЯ, НОВ ПРЕВОД ОТ ОРИГИНАЛНИТЕ ЕЗИЦИ“
БЪЛГАРСКО БИБЛЕЙСКО ДРУЖЕСТВО ИЗДАТЕЛСТВО „ВЕРЕН“

ПО ИДЕЯ НА ФОНДАЦИЯ „НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ
КОРИЦА, ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ: „НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ“

Проект и главна цел: Преодоляване недостига на средства и липса на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19 БЕНЕФИЦИЕНТ: „РОМАНТИКА“ ЕООД Обща стойност: 4 900 лв., от които 4 165 лв. европейско и 735 лв. национално съфинансиране. Начало: 02.09.2020 г. Край: 02.12.2020 г.
Процедура на подбор на проекта BG16RFOP002-2.073 „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ Наименование на програмата: Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ Наименование на приоритетната ос: Приоритетна ос 2 „Предприемачество и капацитет за растеж на МСП“, Инвестиционен приоритет 2.2. „Капацитет за растеж на МСП“