Първопрестолните апостоли

Първопрестолните грешници, покайници и учители на вселената

Когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, си припомняме словата на Господ Иисус Христос към апостолите: Не вие Мене избрахте, но Аз вас избрах и ви поставих да идете и да принасяте плод, и плодът ви да пребъдва, та, каквото и да поискате от Отца в Мое име, да ви даде. (Иоан. 15:16)
От новозаветния разказ знаем, че св. Петър е бил най-близкият приятел на Христа, ревностен слушател на Неговата проповед и очевидец на многобройните Му чудеса. Но в страшната нощ, когато Богочовекът е бил предаден, заловен и съден, този най-предан ученик Христов три пъти се отрича от своя божествен Учител; и устата, която в безоблачните дни беше казала боговдъхновено: „Ти си Христос, Синът на Живия Бог.“ (Мат. 16:16), сега, в мига на истината, малодушно „се отрече с клетва: не познавам Човека“ (Мат. 26:72).
Св. Павел (тогава още Савел), високообразован фарисей, е бил най-яростен враг и гонител на първите християни, съучастник в убийството на ангелоподобния св. Стефан и „дишащ още заплахи и убийства срещу учениците на Господа“ (Деян. 9:1).
Недоумяваме: защо Господ е избрал именно тези двамата – трикратният отстъпник и ревностният враг-гонител – за свои първовърховни пратеници (апостоли) и проповедници между човеците? Не можеше ли да намери безукорни праведници (например като св. Иоан Кръстител)?
Божиите пътища са неведоми, но знаем, че самите ние съвсем не сме безукорни праведници, а ежедневно с действия и бездействия се отричаме от Христа и съучастваме в гонението на света срещу Бога. Затова за нас примерът на светите Петър и Павел е по-близък, по-меродавен и обнадеждаващ. Той ни дава надежда, че можем да се покаем-преобразим, да надмогнем малодушието си и заблужденията си.
Двамата първовърховни апостоли, велики грешници и превелики покайници, са образ на цялото човечество, наш поучителен пример и надежда. Затова Църквата ги възпява с думите:

Апостоли първопрестолници и учитeли на вселената,
молете Владиката на всички
мир да дарува на вселената и на нашите души велика милост.

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Архим. Павел Пападопулос

Архим. Павел Пападопулос: Авва Исаак Сириец казва: „Колкото по-незначими се чувстваме, толкова по-близо до Бога се намираме”. Етосът на светците не е фанатизъм и анатемосвания

Прочетете повече »