ПРЕПОДОБНИ ЙОСИФ ПЕСНОПИСЕЦ

Днес Църквата чества паметта на св Преподобни Йосиф, който се родил в Сицилия в началото на девети век. Семейството му се преселилов Пелопонес, а той постъпил в манастир в Солун, къдено се запознал със Св. Григорий Декаполит, който го взел със себе си в Константинопол за да му помага при поредното гонение срущу иконопочитанието, повдигнато от император Лъв V Армянин (813-820 г.). Това гонение било особено жестоко, а православните били отстранявани от служение в храмовете и били затваряни в тъмница, а някои – предавани на мъчения и смърт. В тази обстановка св. Григорий и Йосиф укрепвали вярващите, като изобличавали ереста на иконоборството с голямо усърдие и ревност.

Тогава св. Григорий решил да изпрати Йосиф в Рим при папа Лъв ІІІ с молба за помощ. Но корабът с който пътувал Йосиф бил спрян, а самият той – заловен и затворен в тъмница на остров Крит, заедно с много други иконопочитатели. Но това било промислително, защото и там Йосиф укрепявал духом колебливите, а някои от тях приели и мъченическа смърт заради светите икони. Цели шест години престоял Йосиф в тъмницата на острова. Но Св. Николай Чудотворец му се явил и му съобщил за смъртта на императора – иконоборец и едновременно с това го извел по чуден начин от тъмницата. Йосиф веднага заминал за Цариград. Той построил църква на името на св. Николай, пренесъл в нея тялото на св. Григорий Декаполит, когото не заварил жив, а наблизо издигнал и манастир, в който скоро се събрали много монаси. Той се сдобил и с частица от мощите на св. апостол Вартоломей и му построил църква. Тъй като много искал да състави хвалебна песен за апостола, Йосиф дълго се молил и св. ап. Вартоломей му се явил и го благословил да пише химни за възхвала на Бога и на светците. Вдъхновен от Божия Дух, преп. Йосиф от този момент започнал да пише хвалебни песни за прослава на Господ, светиите и на Божията Майка. Тези вдъхновени песни, известни под името канони, и до сега украсяват богослужението.

Св. Йосиф се упокоил в Господа на днешния ден в Константинопол около 868 година, в дълбока старост, след тежки гонения и много трудове за вярата. В деня на неговата кончина един монах се удостоил да види как Господ с Божията майка и светите апостоли посрещнали чистата душа на св. Йосиф в Небесното си царство!

Молитвите му към Господа да имаме!

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. пророк Иона
ЗОРАНА

Св. пророк Иона

Св. пророк Иона Около 800 години преди Рождество Христово живял между израилтяните един човек на име Иона. В онова време жителите на големия асирийски град

Прочетете повече »
Св. апостол Кодрат
ЗОРАНА

Св. апостол Кодрат

Св. апостол Кодрат Сведенията за св. апостол Кодрат черпим от първия църковен историк Евсевий Кесарийски. Кодрал бил ученик на някои от апостолите, преките ученици на

Прочетете повече »
Св. вмчк Евстатий Плакида
ЗОРАНА

Св. вмчк Евстатий Плакида

Св. вмчк Евстатий Плакида Св. Евстатий, преди да стане християнин се казвал Плакида, бил висш римски военачалник по времето на император Траян. Според преданието, той

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ