СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ПРЕПОДОБНИ ЙОСИФ ПЕСНОПИСЕЦ

Днес Църквата чества паметта на св Преподобни Йосиф, който се родил в Сицилия в началото на девети век. Семейството му се преселилов Пелопонес, а той постъпил в манастир в Солун, къдено се запознал със Св. Григорий Декаполит, който го взел със себе си в Константинопол за да му помага при поредното гонение срущу иконопочитанието, повдигнато от император Лъв V Армянин (813-820 г.). Това гонение било особено жестоко, а православните били отстранявани от служение в храмовете и били затваряни в тъмница, а някои – предавани на мъчения и смърт. В тази обстановка св. Григорий и Йосиф укрепвали вярващите, като изобличавали ереста на иконоборството с голямо усърдие и ревност.

Тогава св. Григорий решил да изпрати Йосиф в Рим при папа Лъв ІІІ с молба за помощ. Но корабът с който пътувал Йосиф бил спрян, а самият той – заловен и затворен в тъмница на остров Крит, заедно с много други иконопочитатели. Но това било промислително, защото и там Йосиф укрепявал духом колебливите, а някои от тях приели и мъченическа смърт заради светите икони. Цели шест години престоял Йосиф в тъмницата на острова. Но Св. Николай Чудотворец му се явил и му съобщил за смъртта на императора – иконоборец и едновременно с това го извел по чуден начин от тъмницата. Йосиф веднага заминал за Цариград. Той построил църква на името на св. Николай, пренесъл в нея тялото на св. Григорий Декаполит, когото не заварил жив, а наблизо издигнал и манастир, в който скоро се събрали много монаси. Той се сдобил и с частица от мощите на св. апостол Вартоломей и му построил църква. Тъй като много искал да състави хвалебна песен за апостола, Йосиф дълго се молил и св. ап. Вартоломей му се явил и го благословил да пише химни за възхвала на Бога и на светците. Вдъхновен от Божия Дух, преп. Йосиф от този момент започнал да пише хвалебни песни за прослава на Господ, светиите и на Божията Майка. Тези вдъхновени песни, известни под името канони, и до сега украсяват богослужението.

Св. Йосиф се упокоил в Господа на днешния ден в Константинопол около 868 година, в дълбока старост, след тежки гонения и много трудове за вярата. В деня на неговата кончина един монах се удостоил да види как Господ с Божията майка и светите апостоли посрещнали чистата душа на св. Йосиф в Небесното си царство!

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »