СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ

Преподобни Доситей живял през 7 век, когато християнството вече се утвърдило като държавна религия в Римската империя. Престанали гоненията и безбройните мъченичества за вярата, които раждали хиляди светци. В това време Доситей достигнал святост не чрез някакви особени духовни подвизи или изповедничество на вярата, а  чрез молитва и пълно послушание на своите велики духовни учители – авва Доротей и св. Варсануфий. Те го учели да не привързва сърцето си към нищо земно, а с пост и молитва да се преобразява в познание на Бога. 

Преди да стане монах Доситей бил син на управител и живял в богатство, бил привикнал към изнежен начин на живот и никога не бил чувал словото Божие. Някои от приближените на управителя разказали пред него за светия град Иерусалим и Доситей пожелал да види светите места.  Придружен от един слуга той заминал за Светия град Йерусалим. Там той за първи път видял стенопис, изобразяващ мъките на грешниците в ада. Тази сцена силно го поразила, и той  искал да попита някого за причината на адските мъки и спасението от тях.  Неочаквано, близо до него, се оказала жена в царски дрехи, която Доситей помолил за разяснение. На въпроса му как може да избегне тези адски мъки Тя му отговорила:

„Пости, не употребявай месо, моли се колкото е възможно по-често и ще бъдеш избавен от тези мъки“ след което станала невидима. Тази Жена била св. Богородица. Доситей започнал да изпълнява тези правила, но скоро разбрал, че пълното им посвещаване изисква друг начин на живот, който е  типичен за манастирите. Затова той постъпил в манастира на блажения Доротей. По това време в манастирите имало велики Божии угодници и прозорливи духовници, пълното послушание към които извеждало бързо душата към съвършенство. Те учели монаха на двете най-важни духовни изкуства –  на пълното  отсичане на собствената си воля, т.е на егото, което е пречка пред Божията любов и на молитва. 

Така не след дълго Доситей, невидимо за своите събратя, постигнал съвършенство и след пет години Бог го извикал при себе си чрез нелечима болест. Малко преди да издъхне старецът Варсануфий му поръчал да моли Бога за тях като така обявил пред всички неговата святост. Това подбудило ропот сред другите монаси, които били много по-ревностни във вярата от Доситей, и не виждали с какво толкова Доситей е заслужил да бъде провъзгласен за свят от св. Варсануфий. Но на Господа било угодно да покаже славата, приготвена за Доситей заради неговото пълно послушание и заедно с това да открие колко мъдро авва Доротей възпитал своя ученик.  Той открил във видение на друг свят старец, че действително св. Доситей  се е удостоил с небесна слава и се моли за нас грешните!

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »