СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ПРЕПОДОБНИ ГЕРАСИМ ЙОРДАНСКИ

Преподобни Герасим бил родом от областта Ликия в Мала Азия. Родителите му от ранни години го посветил на служение Богу и го отдали в манастир в Ликия. След като живял там много години, той се отправил на поклонение в Йерусалим и после се заселил в пустинята близо до вливането но река Йордан в Мъртво море. По време на IV Вселенски събор за кратко време Герасим бил увлечен от ереста на монофизитите, но преподобни Евтимий Велики му разкрин неистинността на еретическото учение. Герасим отхвърлил ереста и, каейки се за временното си заблуждение, започнал да служи Богу с още по-голямо усърдие. Постепенно около него се събрали и други подвижници и така към 455 г. се създала голяма обител. 

Св. Герасим установил в своята обител на р. Йордан най-строг начин на живот и сам давал на братята пример на съвършено безкористие и строга въздържаност. По време на Великия пост той не приемал никаква храна, а само в неделя вземал св. Причастие. Станал духовен старец на десетки подвижници. Благодарение на духовните си подвизи самият той достигнал голяма святост, за която свидетелствували различни събития в неговия живот. 

Веднъж, когато бил в пустинята, чудесно видение му възвестило за смъртта на преподобни Евтимий. Той видял ангели, които носели в небесата душата на светия старец, и побързал да отиде в манастира на св. Евтимий, за да присъства на неговото погребение.

Разказват, че св. Герасим със своята святост привличал към себе си в пустинята и дивите зверове. Веднъж срещнал ранèн лъв, който силно страдал и дошъл за помощ при преподобния. Св. Герасим превързал и излекувал раната на лъва, който оттогава навсякъде го следвал и му служел като домашно животно. 

Преподобни Герасим починал в дълбока старост в 475 година. След неговата кончина лъвът дълго време го търсел и тъгувал, и когато един  монах го завел на гроба на стареца, лъвът разбрал какво се е случило и издъхнал. 

Св. Герасим се изобразява на икона с този лъв, в памет на чудото с него, а неговият манастир съществува и до днес в Йорданската пустиня. 

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН
ЗОРАНА

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН През време на гонението срещу християните, предприето по заповед на император Диоклетиан (управлявал от 284 до 305 г.), в малоазийския град Лаодикия

Прочетете повече »
СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ
ЗОРАНА

СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ

СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ Св. мъченик Евпсихий се родил в Кесария Кападокийска в Мала Азия. Отрано бил възпитан в духа на християнската вяра. Бил богат, знатен

Прочетете повече »