ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Днес честваме едно изключително събитие в земната мисия на Господ Иисус Христос. Приближавайки се все повече към времето на Своята кръстна смърт, Господ взел тримата свои най-близки ученици – Петър, Иаков и Иоан на върха на една планина в Галилея и се преобразил пред тях.

Както пише св. ап. Матей: „и лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина. И ето, явиха им се Моисей и Илия, разговарящи с Него. Тогава Петър отговори Иисусу и рече: Господи, добре е да бъдем тука; ако искаш, да направим тук три сенника: за Тебе един, за Моисея един, и един за Илия. Докле още той говореше, ето, светъл облак ги засени; и чу се из облака глас, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте.“

Това божествено преобразяване е укрепило най-близките Му ученици за предстоящите мъчителни събития на предателството и разпятието в Иерусалим, от които те, като слаби хора, са щели да се уплашат и съблазнят. Господ им дал да познаят чрез образ Кой всъщност е Той. Дотогава те познавали своя любим Учител чрез проповедите и чудесата Му, знаели че е Божи Син, но не знаели че Той е Господ Бог, Второто Лице на Светата Троица.

Съгласно преданието на Църквата, Преображението Господне е станало на планината Тавор недалеч от Назарет. Там пред очите на учениците му се е разкрила божествената природа на Иисус Христос. Светлината в която Се явил Господ пред тях не е светлината на небесните светила, нито е специално създадена за Негова прослава, а е Негова собствена природа, която апостолите са били удостоени да видят с очите си.

За тази Таворска нетварна светлина говорят исихастите, тя ги осенява, когато постигат Боговидението. Светлината е нетварна енергия на Бога, чрез която Той бива познаваем от човеците. В Новия Завет Бог неведнъж проявява Своето присъствие, а Преображението на връх Тавор е едно от най-ярките Богоявления.
Това събитие, според тълкуванието на светите Отци, е предобраз на светлината, която ще озарява горния Иерусалим, както свидетелства св. евангелист Иоан в последната глави на Откровението: „И нощ не ще има там, и не ще имат нужда нито от светило, нито от слънчева светлина, защото Господ Бог ги осветлява; и ще царуват вовеки веков.“ (Откр. 22:5)

На връх Тавор се случва и още нещо: Богочовекът Се подготвя за Своята предстояща смърт. Чрез разговора с най-великите пророци от Стария завет – Моисей и Илия, Христос Се подготвя за Своя предстоящ саможертвен подвиг на Кръста за спасение на цялото човечество от Адама до края на времената.

Честит празник!

/Икона на Преображение Господне от Теофан Грек, 15 в., Третяковска галерия./

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

ЗОРАНА

СВ. КОРНИЛИЙ СТОТНИК

СВ. КОРНИЛИЙ СТОТНИК  Глава 10 на новозаветната книга „Деяния на светите апостоли“ разказва, че Корнилий бил стотник от римската воинска част в Кесария Палестинска. Макар

Прочетете повече »
РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО
ЗОРАНА

РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО

РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО Раждането на св. Дева Мария е последната стъпка преди сбъдването на Божието обещание за еврейския народ – раждането на Спасителя. След Потопа, през

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ