СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Днес честваме едно изключително събитие в земната мисия на Господ Иисус Христос. Приближавайки се все повече към времето на Своята кръстна смърт, Господ взел тримата свои най-близки ученици – Петър, Иаков и Иоан на върха на една планина в Галилея и се преобразил пред тях.

Както пише св. ап. Матей: „и лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина. И ето, явиха им се Моисей и Илия, разговарящи с Него. Тогава Петър отговори Иисусу и рече: Господи, добре е да бъдем тука; ако искаш, да направим тук три сенника: за Тебе един, за Моисея един, и един за Илия. Докле още той говореше, ето, светъл облак ги засени; и чу се из облака глас, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте.“

Това божествено преобразяване е укрепило най-близките Му ученици за предстоящите мъчителни събития на предателството и разпятието в Иерусалим, от които те, като слаби хора, са щели да се уплашат и съблазнят. Господ им дал да познаят чрез образ Кой всъщност е Той. Дотогава те познавали своя любим Учител чрез проповедите и чудесата Му, знаели че е Божи Син, но не знаели че Той е Господ Бог, Второто Лице на Светата Троица.

Съгласно преданието на Църквата, Преображението Господне е станало на планината Тавор недалеч от Назарет. Там пред очите на учениците му се е разкрила божествената природа на Иисус Христос. Светлината в която Се явил Господ пред тях не е светлината на небесните светила, нито е специално създадена за Негова прослава, а е Негова собствена природа, която апостолите са били удостоени да видят с очите си.

За тази Таворска нетварна светлина говорят исихастите, тя ги осенява, когато постигат Боговидението. Светлината е нетварна енергия на Бога, чрез която Той бива познаваем от човеците. В Новия Завет Бог неведнъж проявява Своето присъствие, а Преображението на връх Тавор е едно от най-ярките Богоявления.
Това събитие, според тълкуванието на светите Отци, е предобраз на светлината, която ще озарява горния Иерусалим, както свидетелства св. евангелист Иоан в последната глави на Откровението: „И нощ не ще има там, и не ще имат нужда нито от светило, нито от слънчева светлина, защото Господ Бог ги осветлява; и ще царуват вовеки веков.“ (Откр. 22:5)

На връх Тавор се случва и още нещо: Богочовекът Се подготвя за Своята предстояща смърт. Чрез разговора с най-великите пророци от Стария завет – Моисей и Илия, Христос Се подготвя за Своя предстоящ саможертвен подвиг на Кръста за спасение на цялото човечество от Адама до края на времената.

Честит празник!

/Икона на Преображение Господне от Теофан Грек, 15 в., Третяковска галерия./

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

св. Сергий Радонежски
ЗОРАНА

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот

Прочетете повече »
СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ
ЗОРАНА

СВ. АНДРЕЙ КРИТКИ

СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ Св. Андрей се родил в Дамаск около 660 г. в благочестиво християнстко семейство по времето, когато Близкият изток вече бил под властта на арабите.

Прочетете повече »