ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Днес честваме едно изключително събитие в земната мисия на Господ Иисус Христос. Приближавайки се все повече към времето на Своята кръстна смърт, Господ взел тримата свои най-близки ученици – Петър, Иаков и Иоан на върха на една планина в Галилея и се преобразил пред тях.

Както пише св. ап. Матей: „и лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина. И ето, явиха им се Моисей и Илия, разговарящи с Него. Тогава Петър отговори Иисусу и рече: Господи, добре е да бъдем тука; ако искаш, да направим тук три сенника: за Тебе един, за Моисея един, и един за Илия. Докле още той говореше, ето, светъл облак ги засени; и чу се из облака глас, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте.“

Това божествено преобразяване е укрепило най-близките Му ученици за предстоящите мъчителни събития на предателството и разпятието в Иерусалим, от които те, като слаби хора, са щели да се уплашат и съблазнят. Господ им дал да познаят чрез образ Кой всъщност е Той. Дотогава те познавали своя любим Учител чрез проповедите и чудесата Му, знаели че е Божи Син, но не знаели че Той е Господ Бог, Второто Лице на Светата Троица.

Съгласно преданието на Църквата, Преображението Господне е станало на планината Тавор недалеч от Назарет. Там пред очите на учениците му се е разкрила божествената природа на Иисус Христос. Светлината в която Се явил Господ пред тях не е светлината на небесните светила, нито е специално създадена за Негова прослава, а е Негова собствена природа, която апостолите са били удостоени да видят с очите си.

За тази Таворска нетварна светлина говорят исихастите, тя ги осенява, когато постигат Боговидението. Светлината е нетварна енергия на Бога, чрез която Той бива познаваем от човеците. В Новия Завет Бог неведнъж проявява Своето присъствие, а Преображението на връх Тавор е едно от най-ярките Богоявления.
Това събитие, според тълкуванието на светите Отци, е предобраз на светлината, която ще озарява горния Иерусалим, както свидетелства св. евангелист Иоан в последната глави на Откровението: „И нощ не ще има там, и не ще имат нужда нито от светило, нито от слънчева светлина, защото Господ Бог ги осветлява; и ще царуват вовеки веков.“ (Откр. 22:5)

На връх Тавор се случва и още нещо: Богочовекът Се подготвя за Своята предстояща смърт. Чрез разговора с най-великите пророци от Стария завет – Моисей и Илия, Христос Се подготвя за Своя предстоящ саможертвен подвиг на Кръста за спасение на цялото човечество от Адама до края на времената.

Честит празник!

/Икона на Преображение Господне от Теофан Грек, 15 в., Третяковска галерия./

NOVOROJDENIE-22

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

Вяра, Надежа, Любов

Вяра, Надежа, Любов На 17-ти септември фондация „Нашият Дом е България“ имаше голямата чест да реализира първия по рода си видео запис на концерт, посветен

Прочетете повече »
НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

“Крепост на вярност”

“Крепост на вярност” – Тетралогия от 4-ри тържествени концерт-спектакли Тази година през месец август Фондация „Нашият дом е България“ с гордост представя Тетралогия от 4

Прочетете повече »
НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

„Арка на свободата“

Акция по почистването на паметника „Арка на свободата“ На 12 септември 2021 екипа на фондация “Нашият дом е България” организира акция по почистване на “Арката

Прочетете повече »

СИНОДАЛЕН ПРЕВОД
„БИБЛИЯ, НОВ ПРЕВОД ОТ ОРИГИНАЛНИТЕ ЕЗИЦИ“
БЪЛГАРСКО БИБЛЕЙСКО ДРУЖЕСТВО ИЗДАТЕЛСТВО „ВЕРЕН“

ПО ИДЕЯ НА ФОНДАЦИЯ „НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ
КОРИЦА, ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ: „НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ“

Проект и главна цел: Преодоляване недостига на средства и липса на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19 БЕНЕФИЦИЕНТ: „РОМАНТИКА“ ЕООД Обща стойност: 4 900 лв., от които 4 165 лв. европейско и 735 лв. национално съфинансиране. Начало: 02.09.2020 г. Край: 02.12.2020 г.
Процедура на подбор на проекта BG16RFOP002-2.073 „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ Наименование на програмата: Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ Наименование на приоритетната ос: Приоритетна ос 2 „Предприемачество и капацитет за растеж на МСП“, Инвестиционен приоритет 2.2. „Капацитет за растеж на МСП“