ПРЕНАСЯНЕ МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН РИЛСКИ ОТ ТЪРНОВО В РИЛСКИЯ МАНАСТИР

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

На 1 юли Църквата празнува едно от значимите събития в нашата духовна история – връщането на мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец от Търново в Рилската света обител. Скромният отшелник от Рила планина живял през X век, по времето на св. цар Петър. Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса.

На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят, а 34 години след успението си той се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века.
През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново.

През 1469 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската света обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир. Пренасянето на мощите на св. Йоан, който е светец-покровител на династията на Асеневци, от бившата столица Търново в Рилския манастир било истинско чудо защото по този начин българската държавническа идея се съхранила в Рилската обител, в съчетание с православанта вяра. Така Рилският манастир до края на Османския перод се е превърнал в духовна столица на България и символичен хранител на българската държавност.

Свети отче Йоане, и в днешните трудни времена за България, моли Бога за нас!

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Архим. Павел Пападопулос

Архим. Павел Пападопулос: Авва Исаак Сириец казва: „Колкото по-незначими се чувстваме, толкова по-близо до Бога се намираме”. Етосът на светците не е фанатизъм и анатемосвания

Прочетете повече »