СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ПРЕНАСЯНЕ МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН РИЛСКИ ОТ ТЪРНОВО В РИЛСКИЯ МАНАСТИР

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! 

На 1 юли Църквата празнува едно от значимите събития в нашата духовна история – връщането на мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец от Търново в Рилската света обител. Скромният отшелник от Рила планина живял през X век, по времето на св. цар Петър. Още приживе наричали Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса.

На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят, а 34 години след успението си той се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века.

През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново.

През 1469 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската света обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир. Пренасянето на мощите на св. Йоан, който е светец-покровител на династията на Асеневци, от бившата столица Търново в Рилския манастир било истинско чудо защото по този начин българската държавническа идея се съхранила в Рилската обител, в съчетание с православната вяра. Така Рилският манастир до края на Османския период се е превърнал в духовна столица на България и символичен хранител на българската държавност. 

Свети отче Йоане, и в днешните трудни времена за България, моли Бога за нас!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

св. Сергий Радонежски
ЗОРАНА

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот

Прочетете повече »
СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ
ЗОРАНА

СВ. АНДРЕЙ КРИТКИ

СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ Св. Андрей се родил в Дамаск около 660 г. в благочестиво християнстко семейство по времето, когато Близкият изток вече бил под властта на арабите.

Прочетете повече »