СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

Празникът Покров на пресвета Богородица 

По време на голямо вражеско нападение срещу Константинопол мнозина вярващи се били събрали на молитва в знаменитата църква посветена на св. Богородица при чудотворния извор в квартала Влахерна. В този храм се съхранявали безценни светини свързани с Божията Майка, включително нейната дреха и нейното покривало (наричано още покров). Сред богомолците в храма бил св. Андрей (който бил юродив ради Христа) заедно със своя ученик Епифаний.

През нощта по време на всенощното бдение св. Андрей Юродиви имал чудно видение на св. Богородица обкръжена от светци и ангели. Със своето покривало тя покривала народа на Константинопол и се молела за него на своя божествен Син. Развълнуван от гледката, св. Андрей запитал ученика си:

– Виждаш ли, брате, как света Богородица се моли?

Св. Епифаний отговорил:

– Виждам, отче свети, и се изумявам!

Това видение на двамата подвижници станало известно на богомолците в храма, впоследствие – на целия град и обнадеждило неговите защитници. Скоро след това вражеските войски били отблъснати от Константинопол и опасността преминала.

Благодарният народ запомнил деня на събитието – 1 октомври – а също и начина, по който Божията майка изобразила своето застъпничество със спускането на своя покров за да ознаменува своето покровителство.

Празникът Покров на Божията Майка се е съхранил в руските земи, където се е чествал най-късно от XII век. Впоследствие се е разпространил и в другите християнски земи.

Чудното видение във Влахерна изобразява покровителството и застъпничеството на Божията майка, на която Нейният Син и Бог не отказва нито една молба. Затова Църквата измолва нейното спасително покровителство с думите:

Богомайко, като гледаме на твоя пречист образ, умилно казваме: покрий ни с честния си покров и ни избави от всяко зло, като молиш твоя Син Христос да спаси душите ни.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!
ЗОРАНА

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ! Видинският митрополит Данаиил беше избран за Български патриарх и Софийски митрополит на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който се

Прочетете повече »
ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА
ЗОРАНА

ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА

ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА Когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, си припомняме словата на Господ Иисус Христос към

Прочетете повече »