СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

Празникът на Светия Дух

“А кога дойде Утешителят, Когото Аз ще ви пратя от Отца, Духът на истината, Който изхожда от Отца, Той ще свидетелствува за Мене” (Иоан.15:26)

В понеделника след Петдесетница Църквата чества празника на Светия Дух, третото лице на Светата Троица: „Господа, Животоворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и Го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците“, както изповядваме в Символа на вярата ни.

След като Господ Иисус Христос завършва делото по нашето изкупление и побеждава смъртта, е бил нужен Утешител, който не само да напомня за делото Христово, а и да изпълва сърцата на вярващите със сила и небесна радост, която да ги подкрепя и води по трудния и славен път на личното спасение и „преобразявене в познание на Бога“ на всеки християнин.

Спасителят казва: “За вас е по-добре аз да си замина; защото, ако не замина, Утешителят няма да дойде при вас; ако ли замина, ще ви Го пратя” (Иоан. 16:7)

На Петдесетница Светият дух слиза над Христовите апостоли във вид на огнени езици и ги преобразява. От уплашени и неуки галилейски рибари те се изпълват със сила и премъдрост свише и стават проникновени богослови-тайновидци, ревностни проповедници на Евангелието, вършат чудеса, възкресяват мъртви и отиват дори на смърт за вярата си. Всичко това върши Светият Дух в тях, а чрез тях се запалва огънят на вярата и богопознанието, които преобразяват езическия свят. Почувствали благодатта и действието на Светия Дух, към Христовата църква се присъединяват стотици хиляди хора и стават живи носители и осъществители на нейната спасителна мисия през векове и хилядолетия.

Времето между Петдесетница и Второто Христово пришествие е времето на Църквата, време, през което със страх Божий, но и с любов очакваме нашата среща със Спасителя. И тъй като целта на човешкия живот е придобиването на Дух Свети, то степента, в която Го придобиваме, е степента на нашето спасение.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

св. Сергий Радонежски
ЗОРАНА

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот

Прочетете повече »
СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ
ЗОРАНА

СВ. АНДРЕЙ КРИТКИ

СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ Св. Андрей се родил в Дамаск около 660 г. в благочестиво християнстко семейство по времето, когато Близкият изток вече бил под властта на арабите.

Прочетете повече »