ПОЛАГАНЕ ЧЕСТНИЯ ПОЯС НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА И НЕГОВАТА ИЗЦЕЛЯВАЩА СИЛА

Според църковното предание, след Успението на Св. Богородица освен дрехата И , между останалите вещи се запазил и нейният Пояс, собственоръчно изплетен от Нея от камилска вълна. По Нейна поръка той бил поверен на св. ап. Тома, а после бил предаван между вярващите в Йерусалим по наследство.

Тази реликва е особено ценна не само поради това че с нея се е опасвала Царицата Небесна до края на земния си път, а и защото до нея се е докосвал Сам Господ Иисус Христос, когато се намирал в прегръдките на пречистата Си Майка.

В V век при царуването на император Аркадий, син на Теодосий Велики, честният пояс на св. Богородица бил пренесен от Йерусалим в Константинопол и положен в скъпоценен ковчег във Влахернския храм „Св. Богородица“.

В Х век честният пояс на св. Богородица бил прославен чрез особена личба. Византийската императрица Зоя, съпруга на император Лъв Философ, след като дълго време страдала от душевна болест, получила насън откровение, че незабавно ще оздравее, ако на нея бъде възложен поясът на Пресвета Богородица. Сам патриархът опасал пояса над болната царица и тя веднага се освободила от демонското мъчение и оздравяла. Това чудо се случило на 31 август. Заради даруваната милост царицата отправила благодарствени молитви към Господа Иисуса Христа и пречистата Му Майка и сама украсила Пояса с бродерия от златни нишки.

За спомен на това чудо бил установен в началото на Х в. празникът „Полагане честния пояс на пресвета Богородица“.

В началото на XI век част от пояса на св. Богородица е пренесен от Константинопол в Зугдиди, Грузия, а друга част от него след падането на Константинопол под властта на турците и до сега се пази в манастира Ватопед. Съществува благочестива традиция до Пояса на Богородица да се докосват и да се освещават тънки ленти плат, които се носят като пояси от вярващите, в резултат на което по тяхната вяра и застъпничество на Пресвета Богородица мнозина са намерили изцеление, а жени са заченали рожбите си.

Света Богородице спаси нас!

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ПРОРОК МОИСЕЙ БОГОВИДЕЦ
ЗОРАНА

СВ. ПРОРОК МОИСЕЙ БОГОВИДЕЦ

СВ. ПРОРОК МОИСЕЙ БОГОВИДЕЦ Точната историческа датировка на събитията свързани с живота на св. пророк Моисей е въпрос на научни спорове. Преобладаващото становище е, че

Прочетете повече »
СВ. СИМЕОН СТЪЛПНИК
ЗОРАНА

СВ. СИМЕОН СТЪЛПНИК

СВ. СИМЕОН СТЪЛПНИК Той се родил в 357 година в пограничната област между Сирия и Киликия, в Мала Азия. Произхождал от благочестиви родители християни, които

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ