ОТ ДНЕС ЗАПОЧВА БОГОРОДИЧНИЯТ ПОСТ

В продължение на две седмици, от 1 до 15 август, християните ще посветят времето си на по-задълбочени молитви към Бога и към св. Богородица. За по-пълно изпълнение на тази цел, те ще се въздържат от различни телесни и светски удоволствия и развлечения, както и от животинска храна, а най-вече – от вършене на грехове, гордост, осъждане на ближния, лоши мисли и пр, с цел да подготвят душите си като благодатна почва за действието на Божията благодат в тях и за постигане на по-пълно Богообщение, което е цел и смисъл на човешкия живот.

Постът обичайно завършва с тайнството св. Причастие, което е „за прошка на греховете и за залог на бъдещия живот“. Същността на постта е в молитвата, чрез която се стремим да постигнем по-пълно Богообщение и напредък в духовността. Времето на поста е благодатно време. В него, ако човек се потруди на „духовната нива“, която е неговото сърце, той получава изобилни Божии дарове и благодат, която храни и развива „новия човек“, а „вехтият“ все повече отмира.

Няма друг начин от опит да познаем какво е приготвил Бог за човешката душа, ако не се посвещаваме от време на време на подобни духовни „упражнения“, които Църквата като добра възпитателка е разпределила в 4 големи постни периода през годината, според силите ни. От нас снизходително се изисква не през цялото време, а само от време на време да пребиваваме в пост и усилена молитва.

Времето на човешкият живот свършва неусетно и само този, който се е потрудил и в постоянство се усъвършенствал в Богообщението и молитвата, може да се надява, че ще наследи вечния живот. Както казва св. ап Йоан:
„А това е вечен живот, да познаят Теб, единствения истинен Бог, и Исус Христос, Когото си изпратил“ (Йоан 17:3) 

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Архим. Павел Пападопулос

Архим. Павел Пападопулос: Авва Исаак Сириец казва: „Колкото по-незначими се чувстваме, толкова по-близо до Бога се намираме”. Етосът на светците не е фанатизъм и анатемосвания

Прочетете повече »