СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

НЕДЕЛЯ КРЪСТОПОКЛОННА

В третата неделя на Великия пост Църквата ни предлага темата на Кръста, чрез който да осмислим отново изкупителния подвиг на Спасителя – Неговата Кръстна смърт, която е върховният подвиг на любовта към Бога и към хората, и да последваме Неговия пример в нашия личен живот като „се отречем от себе си и вземем кръста си“. 

Днес почитаме честния Кръст и му се покланяме като символ на победата над злото и смъртта.

Ако в рая Адам отпадна от богообщението след непослушание спрямо Божията заповед – и смъртта влезе в него, то сега на Кръста, Новият Адам, Сина Човечески направи обратното – Той беше „послушен до смърт и то смърт кръстна“ (Филипяни 2:8) и така победи смъртта и направи възможно връщането на Адам и потомството му в рая. 

Какво значи да вземем своя кръст? 

Кръстът бил оръдие за унизително наказание на роби и бунтовници, лишени от граждански права. Гордият свят, враждебен на Христа, лишава Христовите ученици от онези права, с които се ползват синовете на този свят. Сам Господ е предупредил апостолите: „Ще ви изгонят от синагогите; настъпва дори време, когато всякой, който ви убие, ще мисли, че принася Богу служба.“ (Иоан. 16:2).

Да вземем своя кръст означава великодушно да понасяме насмешките и поруганията, с които светът обсипва Христовия последовател, онези скърби и гонения, с които грехолюбивият и заслепен свят го преследва. Св. апостол Петър ни поучава: „това е угодно Богу, ако някой, от съзнание за Бога пренася скърби, като страда несправедливо.“ (1Петр. 2:19-21) 

Да вземем своя кръст означава доблестно да претърпяваме тежкия, невидим труд, невидимото страдание и мъченичество заради Христа в борбата със собствените ни страсти, с живеещия вътре в нас грях, с духовете на злобата, които яростно въстават против нас и ожесточено ни се възпротивяват, когато решим да снемем от себе си игото на греха и да се подчиним на Христовото иго. Оръжията на нашето воюване не са плътски, но и враговете ни не са от плът и кръв. Удържал победа в тази невидима бран с поднебесните сили на злобата, Апостолът възкликва: „Мене да ми не дава Господ да се хваля, освен с кръста на Господа нашего Иисуса Христа, чрез който за мене светът е разпнат, и аз за света“. (Гал. 6:14).

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА
ЗОРАНА

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА Св. Лидия, която се счита за първата християнка в Европа, се споменава накратко в книгата „Деяния на светите апостоли“. Когато през есента

Прочетете повече »
ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА
ЗОРАНА

ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА

ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА – НА ЖЕНИТЕ МИРОНОСИЦИ След Голготската саможертва на Господа Иисуса Христа, Който бил поруган, разпнат на кръст, погребан и запечатан в

Прочетете повече »