СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

НАЧАЛОТО НА ЦЪРКОВНАТА НОВА ГОДИНА

На 1 септември се отбелязва началото на новата църковна година или, както се е наричало още в древността, „началото на индикта“. През VI век, по времето на имп. Юстиниан I, във Византия е въведено календарното летоброене по индикти ( лат. indictio – обявяване), периоди от 15 години, когато се е извършвала оценка на имуществото, облагано с данъци.

На този ден Църквата припомня как Иисус Христос прочел в синагогата пророчеството на св. пророк Исайя (61:1-2) който говори за настъпването на благоприятната година:

„И дойде в Назарет, дето бе възпитан, и по обичая Си влезе един съботен ден в синагогата, и стана да чете. Подадоха Му книгата на пророк Исаия; и Той, като разгъна книгата, намери мястото, дето бе писано: „Дух Господен е върху Мене; затова Ме помаза да благовестя на бедните, прати Ме да лекувам ония, които имат сърца съкрушени, да проповядвам на пленените освобождение, на слепите прогледване, да пусна на свобода измъчените, да проповядвам благоприятната Господня година“. (Лука 4:16-19).

Византийците са виждали в това четиво указание от Господа за празнуването на Новата година. В Минология на имп. Василий ΙΙ от 10 век се казва: „От това време Той дарува на нас, християните, този празник“. И до днес в Православната църква, след св. Литургия на 1 септември, се чете именно този евангелски откъс.

Честита Нова година!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Мост на Небесата - 2024 г.
НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

“Мост на Небесата”

На 7-ми и 8ми юни се проведе за четвърта поредна година християнският православен фестивал „Мост на Небесата“ с 2 тържествени концерта на скалния феномен „Божия

Прочетете повече »
ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ
ЗОРАНА

ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ

ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ Днес е един от големите Господски празници, в който честваме възнасянето на Божия син на небето на четиридесетия ден след Неговото Възкресение.  След 

Прочетете повече »