СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

На 7-ми и 8ми юни се проведе за четвърта поредна година християнският православен фестивал „Мост на Небесата“ с 2 тържествени концерта на скалния феномен „Божия мост“ до село Лиляче, Врачанско.

Мост на Небесата - 2024 г.

В тазгодишната програмата взеха участие повече от 140 души участници, което превръща събитието в най-мащабният проект, реализиран някога от фондация „Нашият Дом е България“.
Фестивалната програма започна с молитва и водосвет от отец Николай от град Враца и слово на кмета на Община Враца – Калин Каменов.

Във втория ден преди началото на концерта проповед изнесе и отец Методий Корчев от храм Св. Николай Мирликийски Чудотворец от София. Първите слова в спектакъла бяха от Евангелие от Лука и Евангелие от Йоан за Възкресение Христово с разказа за жените мироносици, които отиват на гроба, за да помажат тялото на Господа с благовония, но виждат камъка отвален от гроба. Тази сцена беше представена от 7 жени в древни еврейски туники и шалове.
Една от тях – актрисата Яна Зайкова, в ролята на Мария Магдалина, преминава по скрит за зрителите тунел през пещерата и излиза на кръгъл скален отвор, напомнящ входа на Гроба Господен. Яна се обръща назад, когато се чуват думите от Евангелското четиво:

„Като рече това, обърна се назад и видя Иисуса да стои; ала не знаеше, че е Иисус.“ (Йоан 20:14)

В постановката екипът не си позволява да поставя Свещения образ на Господ Иисус Христос, но понякога се прожектират икони върху пещерата.
В концерт-спектакъла бяха съчетани кратки театрални сцени с деца от различни възрасти, възстановки на Библейски събития, прочит на Свещеното писание, акробатични въздушни хореографии, музикални изпълнения и инструментални пиеси.

За първи път в проекта участват ученици, които говорят за вярата си във Възкръсналия Христос, като оборват с доводи и аргументи други деца – съмняващи се и невярващи.

Възрастните актьори и певци играят родителите на учениците, които поучават децата за това Кой е Христос, защо Той е дал Себе си за нас в жертва на Кръста и е допуснал да бъде убит, и да загине. Към друга сцена деца и възрастни рецитират деветте Блаженства от Свето Евангелие от Матей на висока скала, докато до тях е прожектирана Синайската Икона на Спасителя върху релефните темели на каменния мост.
На двата концерта публиката успява да чуе и види въздействащи изпълнения на Маргарита Хранова, Графа, Деси Добрева, Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови, Нели Андреева, Емил Калев, Илиян Недев, Никола Петров, Георги Атанасов, Калина Андреева, Божена Александрова, Мистерията на българските гласове, Хор „Св. Наум Охридски“ с диригент Андрей Касабов, женски хор „Нуша“, Кварто „Квартет“ и приятели, 100 Каба Гайди, Стоян Янкулов – Стунджи, Ансамбъл „София 6“, танцьори от „Майсторите на танца“ и др.
Емблематичната песен на Владимир Ампов – Графа – „Вековна Гора“ заедно с Мистерията на българските гласове, както и други нови композиции, бяха дирижирани от известния български композитор и директор на ансамбъл „ Филип Кутев“ – Георги Андреев.
Владимир Ампов успя да нажежи публиката и с песните „Вселена“, „Искам те“ и „Никой“.
Народната певица Нели Андреева представи за първи път песента си “Повече от всичко друго“ по текст от Св. пророк и цар Соломон от книгата Притчи Соломонови: „от всичко, което трябва да пазиш, най-много пази сърцето си, защото от него са изворите на живота.“
Калина Андреева взриви въздуха в пещерата с двете си християнски песни “Посока“ и „Просто човек“ със съвременен джазов аранжимент, в съчетание с гъдулка.
Емблемата на българската естрада – Маргарита Хранова, освен „Молитва за нас“, „Стихия“ и „Ако си дал“, за първи път изпълни нова обща песен заедно с Ива и Велислава Костадинови – „България“.
Гуна Иванова представи по неповторим начин нежната народна песен “Море пиле“, а заедно с Ива и Велислава възпя Божията Майка в „Молитва към Пресвета Богородица“, която е единствената българска песен с фолклорен аранжимент, посветена на християнската ни вяра и преклонението към Пресвета Дева Мария. Магнетичните Ива и Велислава Костадинови вдигнаха зрителите с песните си „Яне Яне“ и „Българка“.

Изцяло нова мащабна сцена в концерта е „изкачването по духовната лествица“, вдъхновена от книгата „Лествицата“ на Св. Йоан Лествичник.

На фона на красивата музикална тема „Чистая дево“, изсвирена от камерния оркестър „Кварто Квартет и приятели“, актрисата Галина Димитрова разказва на деца за Синайския монах, написал в творбата си, че всяка човешка добродетел е стъпало по стълбата на нашето житейско изкачване нагоре към вечния живот.
В този момент професионалният акробат Андрей Андреев в библейско облекло започва да се изкачва по драматично осветена въжена стълба, спусната от ръба на пещерата. Не след дълго към него се спускат двама страшни черни демона, акробатите Кирил Трифонов и Виктория Пешева, които се опитват да го съборят от небесната стълба долу в пропастта. В следващия миг Стоян Янкулов гръмва със соло перкусии. Но скоро в битката се включва и светъл ангел, който помага на човека да надвие злите сили и той да продължи по следващите стъпала нагоре. „Каскадата изисква огромна физическа подготовка и смелост“ – заяви Сирма Добрева – ръководител на трупа „Канетик” (първата и единствена трупа в света за акробатика по вертикални конструкции). В спектакъла Сирма е в ролята на белия ангел и също изпълнява ефирен въздушен танц в червена рокля под нежно топло
осветление, на фона на романтична пиеса от струнния оркестър „Кварто и приятели“.

Концертите „Мост на Небесата“ на Божия мост имат за цел да говорят за моста между Бог и човек, моста между родители и деца, моста към Словото Божие и най-висшия морал в учението на Спасителя, моста към християнската ни култура и история.

В спектаклите деца говорят на деца за вярата, прошката, добродетелите и любовта към ближен и Родина. Чрез този проект фондация „Нашият Дом е България“ призовава „да оставим децата и да не им пречим да отидат при Христос, защото на такива е Небесното Царство“(Матей 19:14).
Според нас това може да се случи чрез вероучение като задължителен предмет в училищата, чрез повече православни филми, книги и музикални творби, чрез семинари, лекции и ученически лагери, които да възпитават младите в духа на вярата и родолюбието, занаятите и изкуствата, трудолюбието и опазването на културното наследство на България.
Нека се грижим за децата на България и им даваме вярната посока. Нека завещаем Нашата Родина чиста, красива, достойна, богата и благословена!

Бог да пази България и вярното Си стадо!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!
ЗОРАНА

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ! Видинският митрополит Данаиил беше избран за Български патриарх и Софийски митрополит на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който се

Прочетете повече »
ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА
ЗОРАНА

ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА

ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА Когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, си припомняме словата на Господ Иисус Христос към

Прочетете повече »