Модно ревю с очила KWIAT

Известни личности дефилират с децата си в подкрепа на кампания

за профилактика на детското зрение

Кампанията за профилактика на детското зрение се реализира с подкрепата на Министерство на образованието и науката в периода от 15 септември до 31 октомври 2014 г. Тя насочена към популяризиране необходимостта от редовна профилактика на зрението. Целта е повече деца и младежи да бъдат прегледани от специалист, за да бъдат открити, лекувани и коригирани навреме очните заболявания. В рамките на кампанията безплатен очен скрининг на деца и младежи до 18 години ще се извършва в над 90 оптики и кабинети в цялата страна. Списък на всички градове и адресите на оптиките, можете да намерите на www.kwiat.bg.

Доброто зрение е изключително важно за правилното развитие на всяко дете! Често децата много успешно прикриват различни зрителни дефицити (те самите не знаят, че не виждат добре) и в училищна възраст тези състояния биват тълкувани нерядко погрешно като недостиг на внимание, свръхактивност, неспособност за учене и др. Задължително е веднъж годишно

да се прави очен скрининг или преглед при офталмолог. Освен корекция на зрението, ако е необходима, очният специалист може да открие редица заболявания. Тяхното установяване навреме, би могло да спаси зрението и здравето на много деца в България. Първият очен преглед за всяко дете трябва да бъде направен преди то да навърши една година. Следващият преглед при офталмолог е между 3 и 5 годинки, но не бива да се отлага за тръгването в първи клас!

Ако се установи, че детето има някакъв зрителен проблем, следващата важна стъпка е изборът на очила. В тази връзка г-н Павел Цветков, като специалист в оптичния бранш, дава следните полезни съвети: „Детските очила трябва да са анатомични и леки, да прилягат плътно по извивката на носа, а рамките да са изработени от антиалергични и антибактериални материали. Освен това, както диоптричните, така и слънчевите очила за деца трябва да бъдат по-издръжливи и по-безопасни от тези за възрастните. Децата виждат различно от големите, затова особено за по-малките от тях е добре очилата да са кръгли и с по-големи стъкла, за да не се намалява полето им на виждане. Предвид бързото израстване на децата, е важно също да се знае, че един чифт детски очила може да се носи средно до 2 години. При изработката на детските очила специалистите от KWIAT взимат предвид много фактори: големина и форма на детското лице, нос, вежди, скули, нивото и отдалечеността на ушите, както и разстоянията между тях, дори различните видове цвят на кожата и косата. В зависимост от годините се разработват модели от 0 до 3, от 4 до 7, от 8 до 12 и над 13 години.