СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ В БАНСКО:

„СВЕТИ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ: ВСЕЛЕНАТА СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА“

Днес, 17 юни, в Банско се открива международната научна конференция, посветена на 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написването на История славянобългарска и 60 години от канонизацията на светеца. Форумът е организиран от община Банско и Пловдивския университет, в сътрудничество с Неврокопска епархия. Конференцията е част от наситената програма в града, посветени на юбилея. В двата дни на конференцията ще бъдат изнесени 14 научни доклада, ще има и Кръгла маса с диксусия, които по-късно ще бъдат публикувани в научен сборник. В същия ден вечерта ще бъде открита и изложбата „По стъпките и примера на Паисий“ във фоайето на читалище „Никола Вапцаров“
Животът на Св. Паисий Хилендарски е свързан със Зографския манастир – именно там през 1762 г. той завършва „История славянобългарска“, която впоследствие обикаля българските земи и достига широка популярност.
„Затова е толкова важна тя за нас, защото има и други истории, написани дори преди Паисий, те са известни на науката. Те не са по-малко важни, но те не добиват такава широка популярност тогава. Паисиевата история изиграва своята роля и в това е нейният феномен, нейната гениалност и нейната важност“, казва Светла Барякова, директор на историческия музей в Банско.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН
ЗОРАНА

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН

СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АРТЕМОН През време на гонението срещу християните, предприето по заповед на император Диоклетиан (управлявал от 284 до 305 г.), в малоазийския град Лаодикия

Прочетете повече »
СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ
ЗОРАНА

СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ

СВ. МЪЧЕНИК ЕВПСИХИЙ Св. мъченик Евпсихий се родил в Кесария Кападокийска в Мала Азия. Отрано бил възпитан в духа на християнската вяра. Бил богат, знатен

Прочетете повече »