МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ В БАНСКО:

„СВЕТИ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ: ВСЕЛЕНАТА СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА“

Днес, 17 юни, в Банско се открива международната научна конференция, посветена на 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написването на История славянобългарска и 60 години от канонизацията на светеца. Форумът е организиран от община Банско и Пловдивския университет, в сътрудничество с Неврокопска епархия. Конференцията е част от наситената програма в града, посветени на юбилея. В двата дни на конференцията ще бъдат изнесени 14 научни доклада, ще има и Кръгла маса с диксусия, които по-късно ще бъдат публикувани в научен сборник. В същия ден вечерта ще бъде открита и изложбата „По стъпките и примера на Паисий“ във фоайето на читалище „Никола Вапцаров“
Животът на Св. Паисий Хилендарски е свързан със Зографския манастир – именно там през 1762 г. той завършва „История славянобългарска“, която впоследствие обикаля българските земи и достига широка популярност.
„Затова е толкова важна тя за нас, защото има и други истории, написани дори преди Паисий, те са известни на науката. Те не са по-малко важни, но те не добиват такава широка популярност тогава. Паисиевата история изиграва своята роля и в това е нейният феномен, нейната гениалност и нейната важност“, казва Светла Барякова, директор на историческия музей в Банско.

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Архим. Павел Пападопулос

Архим. Павел Пападопулос: Авва Исаак Сириец казва: „Колкото по-незначими се чувстваме, толкова по-близо до Бога се намираме”. Етосът на светците не е фанатизъм и анатемосвания

Прочетете повече »