ЛАЗАРОВА СЪБОТА

В съботата на шестата седмица от Великия пост, преди началото на Страстната седмица, Църквата ни припомня най-голямото чудо извършено от Спасителя в Неговия земен живот – възкресяването на починалия Лазар, който от 4 дена бил в гроба. Извършено пред очите на народа, то станало причина мнозина да повярват в Иисус като дългоочаквания Месия. Никой пророк в Стария Завет не бил извършвал толкова дивно чудо – да възкреси човек, чието тяло било започнало да се разлага в гроба. Това събитие уверило присъстващите в божествената сила на Бог Син и в предстоящото в края на времената всеобщо възкресение на мъртвите.

Възкресението на Лазар е третото възкресение на починал човек, което извършвал Господ. Първия път Той възкресил дъщерята на Иаир, която починала още докато Той и баща ѝ пътували към нея. Когато я възкресил, тя била току-що починала и дори Христос нарекъл смъртта ѝ „сън“, а хората Му се смеели, знаейки, че тя е мъртва. Във втория случай Той възкресил сина на Наинската вдовица, когото вече носели извън града за да го погребат. А сега, при третия случай Иисус Христос възкресява човек, чията плът вече се разлагала в гроба.

Но каква била причината Иисус да възкреси Лазар, след като рано или късно смъртта е неизбежна за човека? Смисълът на това възкресение бил Спасителят да покаже на учениците Своята власт над живота и смъртта и да ги подготви за „пасхалната тайна“, която трябвало да се извърши няколко дни по-късно. Така както на планината Тавор Иисус се преобразил пред Петър, Иаков и Иоан с цел да ги увери в Своята божественост така и сега Господ е искал да укрепи вярата на учениците си, за които е знаел че щели да се уплашат и разпръснат когато Го видят разпнат и положен в гроб. Но докато преображението на Тавор било извършено само пред очите на трима избрани свидетели, сега вече явно целият народ се убедил в Неговата божественост и това коренно променяло Неговото положение в Израиля.

Чудото на Лазаровото възкресение предизвикало смут и непоносимо негодуване у първосвещенниците и фарисеите, които се чувствали застрашени от делата на Иисус от Назарет и от тяхното въздействие върху народа. По съвета на първосвещеник Каиафа Синедрионът решил да залови Иисус и да Го убие (Иоан 11:47–57). Приближавало се тяхното време и властта на тъмнината, а заедно с нея и последните дни от земния живот на Спасителя.

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

ЗОРАНА

СВ. КОРНИЛИЙ СТОТНИК

СВ. КОРНИЛИЙ СТОТНИК  Глава 10 на новозаветната книга „Деяния на светите апостоли“ разказва, че Корнилий бил стотник от римската воинска част в Кесария Палестинска. Макар

Прочетете повече »
РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО
ЗОРАНА

РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО

РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО Раждането на св. Дева Мария е последната стъпка преди сбъдването на Божието обещание за еврейския народ – раждането на Спасителя. След Потопа, през

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ