ЛАЗАРОВА СЪБОТА

В съботата на шестата седмица от Великия пост, преди началото на Страстната седмица, Църквата ни припомня най-голямото чудо извършено от Спасителя в Неговия земен живот – възкресяването на починалия Лазар, който от 4 дена бил в гроба. Извършено пред очите на народа, то станало причина мнозина да повярват в Иисус като дългоочаквания Месия. Никой пророк в Стария Завет не бил извършвал толкова дивно чудо – да възкреси човек, чието тяло било започнало да се разлага в гроба. Това събитие уверило присъстващите в божествената сила на Бог Син и в предстоящото в края на времената всеобщо възкресение на мъртвите.

Възкресението на Лазар е третото възкресение на починал човек, което извършвал Господ. Първия път Той възкресил дъщерята на Иаир, която починала още докато Той и баща ѝ пътували към нея. Когато я възкресил, тя била току-що починала и дори Христос нарекъл смъртта ѝ „сън“, а хората Му се смеели, знаейки, че тя е мъртва. Във втория случай Той възкресил сина на Наинската вдовица, когото вече носели извън града за да го погребат. А сега, при третия случай Иисус Христос възкресява човек, чията плът вече се разлагала в гроба.

Но каква била причината Иисус да възкреси Лазар, след като рано или късно смъртта е неизбежна за човека? Смисълът на това възкресение бил Спасителят да покаже на учениците Своята власт над живота и смъртта и да ги подготви за „пасхалната тайна“, която трябвало да се извърши няколко дни по-късно. Така както на планината Тавор Иисус се преобразил пред Петър, Иаков и Иоан с цел да ги увери в Своята божественост така и сега Господ е искал да укрепи вярата на учениците си, за които е знаел че щели да се уплашат и разпръснат когато Го видят разпнат и положен в гроб. Но докато преображението на Тавор било извършено само пред очите на трима избрани свидетели, сега вече явно целият народ се убедил в Неговата божественост и това коренно променяло Неговото положение в Израиля.

Чудото на Лазаровото възкресение предизвикало смут и непоносимо негодуване у първосвещенниците и фарисеите, които се чувствали застрашени от делата на Иисус от Назарет и от тяхното въздействие върху народа. По съвета на първосвещеник Каиафа Синедрионът решил да залови Иисус и да Го убие (Иоан 11:47–57). Приближавало се тяхното време и властта на тъмнината, а заедно с нея и последните дни от земния живот на Спасителя.

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. пророк Иона
ЗОРАНА

Св. пророк Иона

Св. пророк Иона Около 800 години преди Рождество Христово живял между израилтяните един човек на име Иона. В онова време жителите на големия асирийски град

Прочетете повече »
Св. апостол Кодрат
ЗОРАНА

Св. апостол Кодрат

Св. апостол Кодрат Сведенията за св. апостол Кодрат черпим от първия църковен историк Евсевий Кесарийски. Кодрал бил ученик на някои от апостолите, преките ученици на

Прочетете повече »
Св. вмчк Евстатий Плакида
ЗОРАНА

Св. вмчк Евстатий Плакида

Св. вмчк Евстатий Плакида Св. Евстатий, преди да стане християнин се казвал Плакида, бил висш римски военачалник по времето на император Траян. Според преданието, той

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ