СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ЛАЗАРОВА СЪБОТА

В съботата на шестата седмица от Великия пост Църквата ни припомня най-голямото чудо извършено от Спасителя в Неговия земен живот – възкресяването на мъртвия Лазар, който от 4 дни вече бил погребан. Извършено пред очите на народа, то станало причина мнозина да повярват в Иисус като дългоочаквания Месия. Никой пророк в Стария Завет не бил извършвал толкова дивно чудо – да възкреси човек, чието тяло вече било започнало да се разлага в гроба. Това събитие уверило присъстващите в божествената сила на Спасителя. 

Възкресението на Лазар е третото възкресение на починал човек, което извършвал Господ.

Първия път Той възкресил дъщерята на Иаир, която починала още докато Той и баща ѝ пътували към нея. Когато я възкресил, тя била току-що починала. Христос нарекъл смъртта ѝ „сън“, а хората Му се смеели, знаейки, че тя е мъртва. Във втория случай Той възкресил сина на Наинската вдовица, когото вече носели извън града за да го погребат. А сега, при третия случай, Иисус Христос възкресява човек, чията плът вече се разлагала в гроба.  

Каква е била причината Иисус да възкреси Лазар, щом рано или късно смъртта е неизбежна за човека?

Смисълът на това възкресение бил Спасителят да покаже на учениците Своята власт над живота и смъртта и да ги подготви за „пасхалната тайна“, която трябвало да се извърши броени дни по-късно. Така както на планината Тавор Иисус се преобразил пред Петър, Иаков и Иоан с цел да ги увери в Своята божественост, така и сега  Господ е искал да укрепи вярата на учениците си, за които е знаел че ще се уплашат и разпръснат когато Го видят разпнат и положен мъртъв в гроба. Но докато преображението на Тавор било извършено само пред трима избрани свидетели, които били предупредени да го пазят в тайна, то сега целият народ ставал свидетел на Неговата божественост, и бил на път да разпознае в лицето на Иисус дългоочавнания Месия.  

Не така мислели обаче първосвещенниците и фарисеите.

Чудото на Лазаровото възкресение предизвикало у тях смут, негодуване и злоба. Те се чувствали застрашени от делата и чудесата на Иисус от Назарет и от тяхното въздействие върху народа. По съвета на първосвещеника Каиафа Синедрионът решил да залови Иисус и да Го убие (Иоан 11:47–57). Приближавали се дните на временната власт на тъмнината, последните дни от земния живот на Спасителя.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. Емилия
ЗОРАНА

Св. Емилия

Св. Емилия Св. Емилия се родила в началото на IV век в град Кесария в Мала Азия в богато семейство, което притежавало огромни поземлени имения.

Прочетете повече »
Празникът Преполовение
ЗОРАНА

Празникът Преполовение

Празникът Преполовение  Празникът Преполовение се чества 25 дни след Пасха (Великден), в срядата след Неделята на Разслабления и преди Неделята на Самарянката. Този празник е

Прочетете повече »