ИКОНАТА „ВСЕХ СКОРБЯЩИХ РАДОСТ“

Днес празнуваме иконата на Божията майка „Всех скорбящих радост” – Радост за всички скърбящи. Този празник възниква в края ХVІІ век, когато през 1688 год. родната сестра на Московския патриарх Йоаким, Евфимия, била неизлечимо болна. Положението й се влошило много, но тя се укрепявала духом единствено с молитва към Божията Майка, която и се явила и и казала да търси изцерение при нейната икона „Всех скорбящих радост“, която се намирала в храма „Преображение Господне“ в Москва. 

Евфимия изпълнила съвета на Владичицата и оздравяла. В памет на това чудотворно изцеление, станало на 24 октомври, е установен празникът в чест на иконата на Божията Майка „Радост на всички скърбящи”. През XIX век в Москва издигнали едноименен храм и в него била положена иконата, богато украсена с венец от скъпоценни камъни, бисери и диаманти.  

Укрепени от чудото с Евфимия и други страдащи прибягнали към помощта на иконата на Божията майка и отново започнали да се случват чудеса.

Славата и се разнесла далеч в Православния свят и започнали да правят нейни копия, които също започнали да чудотворят. 

На тези икони Св. Богородица обикновено е изобразена в цял ръст, понякога с Младенеца в ръце, както е на московския първообраз, обкръжена от страдащи хора – голи, болни, гладни, както и ангели, които сочат към Небесната Царица. 

Пресвета Богородица е радост за всички. Тя е най-голямата помощница и молителка за човешкия род –  радост за скърбящите, защитница на неоправданите, пътеводителка за малодушните, Покров за света, „по-широк от  небесата“, защото Тя живее само за другите. Това нейно пълно отдаване я прави Майка и закрилница на целия свят – и на вярващи и на невярващи.  

Затова се молим пред Нейната чудотворна икона „Всех скорбящих радост“ с думите:

„О, Пресвета Владичице Богородице, Ти си по-висша от всички ангели и архангели и по- почитана от всички твари. Помощница си на обидените, надежда на безнадеждните, застъпница на обидените, утеха на печалните, хранителна на гладните, одежда на голите, изцеление на болните, спасение на грешните, помощ и застъпничество на всички християни.“

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ
ЗОРАНА

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ

СВ. САВА ОСВЕЩЕНИ Основателят на най-великата монашеска общност в Светите земи Св. Сава бил роден през 438 год. в селото Муталаск в областта Кападокия от

Прочетете повече »
СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА
ЗОРАНА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА

СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ВАРВАРА Днес Църквата почитаме паметта на Св. великомъченица Варвара, родена в края на 3 век, в аристократичното семейството на Диоскор, езичник от Никомедия,

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ