За първи път до лятната сцена в Царево беше издигнат 13 метров дървен кръст, който подсилваше всички християнски послания

Зрелищен спектакъл от звук и светлина представи „Нашият дом е България“ в прослава на Дева Мария

В програмата прозвучаха емблематични златни български и фолклорни песни, църковно-славянски песнопения, епични класически пиеси от композитора Георги Андреев, романтични стихове на наши поети класици.

За трета поредна година фондация “Нашият Дом е България” организира тържествени християнски концерти в чест на големия християнски празник “Успение на Пресвета Богородица.

Тазгодишните изяви бяха цели две! На 13-ти и 15-ти август на лятната сцена в град Царево излязоха едни от най-българските народни и класически изпълнители и оркестри, за да извисят гласове в концерт под надслов “Пристан на спасение”.

В събитията взеха участие плеяда от звезди, певци и актьори, сред които Деси Добрева, Маргарита Хранова, Ива и Велислава Костадинови, Квартет “Армейска песен”, Пламен Бейков, Янко Лозанов, Калин Кирилов, Пламен Мирянов, Милена Андреева, Калина Андреева, Галя Димитрова, Врачанска филхармония с диригент Георги Андреев, Кварто квартет и приятели, Женски хор „Ваня Монева“, Женски хор “Нуша Хор „Нуша“, Солисти при ансамбъл „Филип Кутев“, Ансамбъл „Българе“, Прабългарска школа за оцеляване “Багатур”.

В програмата прозвучаха емблематични златни български и фолклорни песни, църковно-славянски песнопения, епични класически пиеси от композитора Георги Андреев, романтични стихове на наши поети класици, части от житие на Пресвета Богородица и въздигащи цитати от Свещеното писание!

За първи път до лятната сцена в Царево беше издигнат временно 13 метров дървен кръст, който подсилваше всички християнски послания, изречени от сцената, но и припомня думите на св. ап Павел:

“… а мене да ми не дава Господ да се хваля, освен с кръста на Господа нашего Иисуса Христа, чрез който за мене светът е разпнат, и аз за света.”
(Послание на св. ап. Павла до Галатяни‬ ‭6‬:‭14‬)

На площадното пространство на центъра на Царево и около трибуните пред сцената бяха разположени и ръчно изработени дърворезби с цитати от Новия и Стария Завет дело на Камен Симов и Тошко Атанасов.

Художественото сценично оформление беше увенчано и с множество светлинни ефекти, някои от които бяха разположени на повече от 600 метра от сцената, на скалите пред храм “Успение на Пресвета Богородица” в стария квартал Василико.

От фондация „Нашият дом е България“, организатор на единственото по рода си такова мащабно събитие, благодарят на кмета на град Царево Георги Лапчев за съдействието.

Именно по негова идея Царево разполага с най-красивата морска сцена в България, изградена от Общината.

Като новатор и визионер, г-н Лапчев има голяма заслуга за формирането на съвременния облик и силует на град Царево – създаване на крайбрежна пешеходна алея, нови настилки и иновативни градски елементи на централното площадно пространство, нови зелени площи, поставяне на художествени скулптури и др.

От „Нашият дом е България“ допълват, че събитията са успели да реализират благодарение на Община Царево, Радио Зорана и, разбира се, на неуморния труд на екипа на най-родолюбивата фондация – Гроздан Найденов, Магдалена Праматарска, Добромир Райнов, Вихра Кюркчийска, Иван Златев, Милена Ситарска и Калина Иванова, начело с идеолога и основен деец на организацията – патриотът арх. Пламен Пламенов Мирянов.

„Искаме да изкажем специални благодарности на всички фотографи, оператори, осветители и озвучители за професионализма, търпението и разбирането с което подхождат винаги.

Благодарим на екипа от декоратори от бутик за цветя “ЕЛФИТЕ“.

Красивите кадри дължим на: Краси Матаров, Добромир Райнов и Албена Матарова.“, пишат още от фондацията в благодарственото си изявление.

__

Арх. Пламен Пламенов Мирянов инициира национална кампания „Нашият дом е България“ с цел издигане националното самочувствие и Дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните традиции, фолклор и културата на България.

„Мечтата ми е да покажа красотата на родината. Аз съм това, което съм, защото съм се родил в тази страна. Характерът се изгражда от всичко, което ни заобикаля. И колкото и проблеми да има в България, щом успяваме в тези условия, значи българинът е много силен човек. Явно тази страна ражда гении, невероятни умове, талантливи хора, които трябва да ценим. Те не са се родили в страни с висок стандарт, а именно тук. Единственото, което трябва да направим, е да запазим всичко, с което сме дарени и да го развием“.

Радост, сплотеност, отговорност. Можем да ги изпишем с три букви: дом. Нашият свят сред големия, нашето място, в което ни е леко и хубаво… особено след като се погрижим за него. А големият ни дом, напомня младият архитект Пламен Пламенов Мирянов от АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ, е България.

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. пророк Иона
ЗОРАНА

Св. пророк Иона

Св. пророк Иона Около 800 години преди Рождество Христово живял между израилтяните един човек на име Иона. В онова време жителите на големия асирийски град

Прочетете повече »
Св. апостол Кодрат
ЗОРАНА

Св. апостол Кодрат

Св. апостол Кодрат Сведенията за св. апостол Кодрат черпим от първия църковен историк Евсевий Кесарийски. Кодрал бил ученик на някои от апостолите, преките ученици на

Прочетете повече »
Св. вмчк Евстатий Плакида
ЗОРАНА

Св. вмчк Евстатий Плакида

Св. вмчк Евстатий Плакида Св. Евстатий, преди да стане християнин се казвал Плакида, бил висш римски военачалник по времето на император Траян. Според преданието, той

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ