СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ЗА ПАТРИАРХ НЕОФИТ БЪЛГАРСКИ
(1945–2024)

ПАТРИАРХ НЕОФИТ БЪЛГАРСКИ (1945–2024)
Кончината на светейшия патриарх Неофит не беше неочаквана. От години здравословното му състояние беше много тежко, а от месеци насам той беше изнемощял до крайност, не се появяваше публично, не говореше, не участваше в делата на Светия Синод. Но сега, когато се престави пред Господа и зейна голямата празнина, която остави след себе си, изведнъж осъзнахме колко значимо е било духовното му присъствие в живота на Църквата и в обществения живот на България като цяло, въпреки телесното му отсътствие в този обществен живот. Това духовно присъствие зависи не от това, което човекът прави, а от неговото битие, от това, което той е.  А той беше духовник. Патриарх Неофит беше един от редките висши духовници, който нямаше нито един враг. Всички го обичаха. Защото усещаха, че и той обичаше всички и не беше враг никому. Вярата, надеждата и любовта бяха за него не благозвучни богословски категории, а свойства на сърцето му. Затова всеобщата скръб за кончината му е нелицемерна. Зад пестеливото му слово и невидимото му действие през целия му патриаршески период (2013–2024) стоеше една тиха църковна мъдрост, една дълбока вяра и искрена молитва, които телесното изнемогване само усилваше. Всеки архиерей при своето епископско ръкоположение бива одобрен от Божия народ в храма с единодушния възглас: Достоен! Блажен е този архипастир, който, както патриарх Неофит Български, е изпратен и в последния си път с единодушния всенароден възглас:

Достоен! Вечна му памет! Царство му небесно!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

НЕДЕЛЯ КРЪСТОПОКЛОННА
ЗОРАНА

НЕДЕЛЯ КРЪСТОПОКЛОННА

НЕДЕЛЯ КРЪСТОПОКЛОННА В третата неделя на Великия пост Църквата ни предлага темата на Кръста, чрез който да осмислим отново изкупителния подвиг на Спасителя – Неговата

Прочетете повече »
УСПЕНИЕ НА СВ.МЕТОДИЙ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКИ
ЗОРАНА

УСПЕНИЕ НА СВ.МЕТОДИЙ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКИ

УСПЕНИЕ НА СВ. МЕТОДИЙ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКИ Св. Методий е по-големият роден брат на славянския равноапостол Константин Философ – свети Кирил. На младини Методий имал успешна светска кариера

Прочетете повече »