СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

Житие на св. мъченици Киприан и Юстина

Света Юстина се родила през III век в езическо семейство в град Антиохия. Един ден тя чула проповедта на антиохийския дякон Праилий и била така запленена, че веднага поискала да стане християнка. Първоначално родителите ѝ били против, но след чудно съновидение и те повярвали в Христа и приели свето Кръщение заедно с дъщеря си.

Един антиохийски младеж, на има Аглиаид, бил влюбен в Юстина и искал тя да му стане жена. Когато девойката отхвърлила предложението му, той се обърнал към магьосника Киприан, който с магиите си да преклони волята ѝ. Магьосникът на два пъти пращал бесове за да завладеят помислите на девойката, но тя ги отблъснала с молитва и кръстно знамение. Третият път самият дявол се явил на Юстина в образа на жена, която ѝ обяснявала ползите от брака. Но Юстина разбрала кой всъщност ѝ говори и го прогонила със силата на молитвата и кръстното знамение. Когато Киприан научил, че главатарят на бесовете бил посрамен от девойката, разбрал, че Христос е истинският Бог и извършил велико покаяние. Взел всичките си книги и отишъл при местния епископ Антим, паднал в нозете му и го помолил да бъде кръстен. Епископът изгорил книгите и на следващия ден го кръстил. След една година Киприан бил ръкоположен за презвитер, а пред смъртта си епископ Антим го определил за свой наследник. Киприан имал дара да изгонва бесовете и обърнал към Християнството мнозина езичници.

По време на антихристиянските гонения при император Диоклециан св. Киприан и св. Юстина били хвърлени в тъмница и подложени на мъчения от местния управител Евтолмий. След като не успял да ги принуди да се откажат от вярата си, той ги изпратил при императора в град Никомидия. Там те били посечени с меч. Телата на светите Христови мъченици Киприян и Юстина били отнесени в Рим и предадени на една света жена на име Руфима, която ги погребала с чест. Онези, които прибягвали с вяра при гроба на светците, получавали изцеления.

Църквата възпява подвига на светите Киприан и Юстина така:

Обърнал се от магьосническото изкуство към Божественото познание, си се явил в света като премъдър лекар,
даряваш изцеление на честващите те, Киприане с Иустина:
с нея моли Владиката Човеколюбец да спаси нашите души.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

св. Сергий Радонежски
ЗОРАНА

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ

СВ. СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – МОЛИТВЕНИЯТ ЗАЩИТНИК НА ПРАВОСЛАВИЕТО Днес се празнува паметта на св. Сергий Радонежки (ок. 1322–1392), наречен „игуменът на руската земя“. Неговият живот

Прочетете повече »
СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ
ЗОРАНА

СВ. АНДРЕЙ КРИТКИ

СВ. АНДРЕЙ КРИТСКИ Св. Андрей се родил в Дамаск около 660 г. в благочестиво християнстко семейство по времето, когато Близкият изток вече бил под властта на арабите.

Прочетете повече »