СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ЖИТИЕ НА СВ. МЪЧЕНИК ЛАЗАР БЪЛГАРСКИ

Свети Лазар бил роден към 1774 г. в село Дебел дял, недалеч от град Габрово. Като младеж той оставил родното си място и отишъл в Мала Азия. Станал овчар в селото Соми близо до древния град Пергам. Веднъж кучетата му подгонили някаква туркиня. Тя не пострадала, но поради яда си впоследствие го обвинила в опит за насилие. По това лъжливо обинение Лазар бил вкаран в тъмница, а обвинителите, за да не се разкрие лъжата им, искали Лазар да признае обвинението, след което или да приеме исляма и бъде освободен, или да бъде обесен. 

За да постигнат тази си цел те го подложили на дълги изтезания и жестоки мъчения.

Но Лазар мъжествено понасял всички тези мъки поради голямата си любов към Христа, която храбро изповядвал. Изгорили езика му, повредили едното му око, обгорили и изранили цялото му тяло и след като така нечовешки го изтезавали по всякакъв начин, най-сетне го помислили за мъртъв и го оставили. Но на следващия ден Лазар с нови сили изповядвал храбро християнската си вяра и искал не да запази земния си живот, а чрез смъртта си да придобие вечния живот в Христа. Бил обесен на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Господ го приел във вечните Свои обители и го прославил на небето и на земята.

Още докато св. Лазар висял на бесилката и след това, когато го полагали в гроба, с мощите му ставали чудеса. Не след дълго при разкопаване на гроба му се разнесло благоухание, мъченическите мощи били пренесени в църквата и по съвета на един светогорец от монастира „Пантократор“, ги поставили под светата трапеза в олтара за слава на Бога, прославян в Своите светци.

За него било написано житие на гръцки език от йеромонах Никифор Хиоски и била съставено служба в негова чест. Стенописният му образ е изписан през 1845 г. от самоковския майстор Димитър Христов в параклиса на Рилския манастир „Свети Архангели”.

Молитвите му към Господа да имаме!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »