СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ДНЕС Е РОЖДЕСТВО НА СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Господ Иисус Христос нарича своя Предтеча и Кръстител най-великият между родените от жени.
„Истина ви казвам: между родените от жени не се е явил по-голям от Иоана Кръстителя.“ (Мат. 11:11)
Като празнуваме Рождеството на св. Иоан Кръстител, честваме появяването на последния и най-великия измежду пророците – този, който, за да се изпълни всяка правда, бе удостоен да кръсти Богочовека.
Осеяният с чудеса разказ за раждането на Предтечата поставя начало на цялото повествование на Новия Завет. Сам архангел Гавриил е изпратен свише да благовести за неговото рождество и да пророкува за него с потресаващите слова: „… той ще бъде велик пред Господа; няма да пие вино и сикер, и ще се изпълни с Духа Светаго още от утробата на майка си; и мнозина синове Израилеви ще обърне към техния Господ Бог; и ще върви пред Него в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чедата, и непокорните към разума на праведните, та да приготви Господу народ съвършен.“ (Лука. 1:15-17)
Такива думи още за никого не са били казвани. И животът на Кръстителя ще бъде изпълнение на това небесно пророчество. Още преди да се роди Иоан вече става Предтеча Господен, когато при чудната среща на майка му Елисавета с Дева Мария „проигра младенецът в утробата й; и Елисавета се изпълни с Духа Светаго.“ (Лука. 1:41)
Св. Иоан е най-великият между аскетите, девственик, пустинник, молитвеник, подвижник, праведник, учител на покаянието – пример и образец за всички човеци и най-вече за бъдещото монашество.
Целият му живот от зачатието до смъртта е предобраз и предтеча на Христовото житие. Благовещението и раждането на св. Иоан става предтеча на Благовещението и Рождеството Христово. Неговата боговдъхновена проповед – „Покайте се, защото се приближи царството небесно!“ – е предтеча на Христовата проповед. И най-сетне праведната мъченическа смърт на Кръстителя става предтеча на спасителното Христово мъченичество на Кръста.
Само трима са удостоени от Църквата с всецърковно честване на Рождеството – Господ Иисус Христос, пресветата Дева Мария и Иоан Предтеча и Кръстител, за когото Сам Спасителят казва, че е най-великият между родените от жени.
Затова този светъл рождественски ден всецърковно се възпява с думите:
„Неплодната отпреди днес ражда Христовия Предтеча,
а той е изпълнение на всяко пророчество.“

 

 

 

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »