ДНЕС Е РОЖДЕСТВО НА СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Господ Иисус Христос нарича своя Предтеча и Кръстител най-великият между родените от жени.
„Истина ви казвам: между родените от жени не се е явил по-голям от Иоана Кръстителя.“ (Мат. 11:11)
Като празнуваме Рождеството на св. Иоан Кръстител, честваме появяването на последния и най-великия измежду пророците – този, който, за да се изпълни всяка правда, бе удостоен да кръсти Богочовека.
Осеяният с чудеса разказ за раждането на Предтечата поставя начало на цялото повествование на Новия Завет. Сам архангел Гавриил е изпратен свише да благовести за неговото рождество и да пророкува за него с потресаващите слова: „… той ще бъде велик пред Господа; няма да пие вино и сикер, и ще се изпълни с Духа Светаго още от утробата на майка си; и мнозина синове Израилеви ще обърне към техния Господ Бог; и ще върви пред Него в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чедата, и непокорните към разума на праведните, та да приготви Господу народ съвършен.“ (Лука. 1:15-17)
Такива думи още за никого не са били казвани. И животът на Кръстителя ще бъде изпълнение на това небесно пророчество. Още преди да се роди Иоан вече става Предтеча Господен, когато при чудната среща на майка му Елисавета с Дева Мария „проигра младенецът в утробата й; и Елисавета се изпълни с Духа Светаго.“ (Лука. 1:41)
Св. Иоан е най-великият между аскетите, девственик, пустинник, молитвеник, подвижник, праведник, учител на покаянието – пример и образец за всички човеци и най-вече за бъдещото монашество.
Целият му живот от зачатието до смъртта е предобраз и предтеча на Христовото житие. Благовещението и раждането на св. Иоан става предтеча на Благовещението и Рождеството Христово. Неговата боговдъхновена проповед – „Покайте се, защото се приближи царството небесно!“ – е предтеча на Христовата проповед. И най-сетне праведната мъченическа смърт на Кръстителя става предтеча на спасителното Христово мъченичество на Кръста.
Само трима са удостоени от Църквата с всецърковно честване на Рождеството – Господ Иисус Христос, пресветата Дева Мария и Иоан Предтеча и Кръстител, за когото Сам Спасителят казва, че е най-великият между родените от жени.
Затова този светъл рождественски ден всецърковно се възпява с думите:
„Неплодната отпреди днес ражда Христовия Предтеча,
а той е изпълнение на всяко пророчество.“

 

 

 

NOVOROJDENIE-22

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

Вяра, Надежа, Любов

Вяра, Надежа, Любов На 17-ти септември фондация „Нашият Дом е България“ имаше голямата чест да реализира първия по рода си видео запис на концерт, посветен

Прочетете повече »
НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

“Крепост на вярност”

“Крепост на вярност” – Тетралогия от 4-ри тържествени концерт-спектакли Тази година през месец август Фондация „Нашият дом е България“ с гордост представя Тетралогия от 4

Прочетете повече »
НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ

„Арка на свободата“

Акция по почистването на паметника „Арка на свободата“ На 12 септември 2021 екипа на фондация “Нашият дом е България” организира акция по почистване на “Арката

Прочетете повече »

СИНОДАЛЕН ПРЕВОД
„БИБЛИЯ, НОВ ПРЕВОД ОТ ОРИГИНАЛНИТЕ ЕЗИЦИ“
БЪЛГАРСКО БИБЛЕЙСКО ДРУЖЕСТВО ИЗДАТЕЛСТВО „ВЕРЕН“

ПО ИДЕЯ НА ФОНДАЦИЯ „НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ
КОРИЦА, ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ: „НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ“

Проект и главна цел: Преодоляване недостига на средства и липса на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19 БЕНЕФИЦИЕНТ: „РОМАНТИКА“ ЕООД Обща стойност: 4 900 лв., от които 4 165 лв. европейско и 735 лв. национално съфинансиране. Начало: 02.09.2020 г. Край: 02.12.2020 г.
Процедура на подбор на проекта BG16RFOP002-2.073 „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ Наименование на програмата: Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ Наименование на приоритетната ос: Приоритетна ос 2 „Предприемачество и капацитет за растеж на МСП“, Инвестиционен приоритет 2.2. „Капацитет за растеж на МСП“