СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ДЕН НА СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НА СЛАВЯНОБЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА

Великото дело на светите Кирил и Методий още през IX век е било възприето като свято от българите, които са ги чествали като учители и равноапостоли във времена, когато паметта за това дело е била силово заличавана в Моравия и премълчавана от ромейските летописци. 

Хиляда години по-късно, през XIX век възраждащата се България отново си припомня подвига на славянските равноапостоли, въздига образите им на хоругвите си и започва да чества техния ден, 11 май (24), като всебългарски национален празник – едновременно църковен, духовен, културен и политически. Този ден става любим на нас, българите, и от най-ранно детство навлиза в нашите сърца. 

Тази любов и това сърдечно отношение са толкова силни, че дори режимът след 1944 г., който се обявяваше за атеистичен, не отмени празника, а го честваше най-тържествено като официален, макар и не като църковен, а само като културен, училищен, просвèтен. Така свикнахме да честваме деня на равноапостолите като светски празник на „писмеността и културата“. 

След като Българската църква през 1968 г. възприема григорианския календар (тъй наречения „нов стил“), между църковния празник на 11 май и държавния на 24 май вече има 13 дни разлика. Църковното и държавното празнуване се разминават и така едни и същи свети личности и едно и също дело в България се честват разделено: на 11 май църковното празненство протича в тесен църковен кръг. А на 24 май празнува цялата държава, целият народ, но по-скоро секуларно – без пълноценното участие на Българската църква.      

Разбира се, в този ден Църквата не може да остане съвсем встрани от всенародния празник.

Затова тя още веднъж, този път заедно с целия народ, вярващи и невярващи, празнува този светъл ден – макар и нелитургично, по светски. Така злото на разделението частично се компенсира с доброто на двойното празнуване, при което и църковниците още веднъж празнуват – този път по светски – светите Кирил и Методий и пеят заедно с всички българи химна на Стоян Михайловски:

„Върви народе възродени, към светла бъднина върви!“

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!
ЗОРАНА

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ! Видинският митрополит Данаиил беше избран за Български патриарх и Софийски митрополит на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който се

Прочетете повече »
ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА
ЗОРАНА

ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА

ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА Когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, си припомняме словата на Господ Иисус Христос към

Прочетете повече »