ВЯРВАМ В БОГА, НО НЕ ХОДЯ НА ЦЪРКВА….

архим. Павел Пападопулос

Горният израз го чуваме често от познати, приятели, роднини, когато разговорът с тях се насочи към по-духовни въпроси.
Основният аргумент на хората, които казват, че от една страна вярват в Бога, а от друга не ходят в храма, за да участват Тайнствата на Православната Църква, е че ги дразни някои неща като разточителството в храмовете, антипатичните попове, певците, старият език (не го разбират), микрофоните, осветлението, пангара (дават пари за свещи), часът, в който се служи Светата Литургия и т.н.

Поводите със сигурност са много, когато някой не иска да живее така, както Църквата казва. За съжаление тези хора поставят себе си извън Църквата, след като не приемат основния елемент на живота в Христос, т.е. участието на християнина в Тайнствата на Църквата. Тези хора не са християни, най-малкото православни, защото, докато (уж) вярват, не следват нито едно слово на Христос.

Въпросът, разбира се, е, че повечето кръстени христяни не знаят какво е Христос и какво е Църквата и какво Христос и Църквата дават на човека. Така те не се черкуват, защото реално не знаят какво губят, не знаят какво може да има даде светотайнственият живот.

Църквата с всички нейни Тайнства ни преобразява, освещава, води ни до общение с Бога. Бихме казали, че съучастието ни в Тайнствата на Църквата е ключът за това наше лично възкресение. Църквата не идва да заеме мястото на медицината, която е изчерпала всички свои възможности, както някои погрешно смятат. Църквата идва , за да доведе човека, вярващия, до любовта, светлината и живота на Христос чрез Тайнствата.

Да казваме, че вярваме в Бога е лесно, но да вярваме в Бога православно и да извършваме и аналогични дела, това е трудно, но не непостижимо.
Ако човекът наистина иска да познае Христос, може да го постигне по пътя на светотайнствения живот, който Църквата Му дава, ако иска да осмее себе си, може да твърди, че и самичък е способен да го постигне. Във всеки случай аз не познавам никой, който да е станал свят извън Църквата. . . (лудостта е, че някои хора приемат като светци стареца Паисий, стареца Порфирий и др., но не приемат техния живот! Объркани хора).

Всичко това става по една и единствена причина- егоизъм. Когато човек вярва, че сам може по-добре да изтълкува Писанията, когато смята, че богоносните отци на Църквата стоят по-ниско от него, когато вярва, че е по-умен, по-достоен и по-свят от «фанатичните» старци, както ги нарича, когато вярва, че не е нужно да се покае за нищо, защото няма грехове (!!!), когато смята, че сам ще се спаси (каквото и да означава това за него), тогава този текст изобщо няма да го накара да се замисли, по-скоро отдавна е паднал в пропастта на себелюбието и заблудата.

Най-голяма пречка, която не позволява на съвременния човек да стигне до общение с Бога, е именно това: че се опитва да Го познае по погрешен начин, използвайки погрешни средства, извън Църквата. Отхвърля тайната на любовта и остава доброволно на повърхността на една безплодна вяра, която в най-добрия случай просто означава «признаване на съществуването на Бога», а не доверяване и предаване на Неговия промисъл.

превод: Константин Константинов

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. пророк Иона
ЗОРАНА

Св. пророк Иона

Св. пророк Иона Около 800 години преди Рождество Христово живял между израилтяните един човек на име Иона. В онова време жителите на големия асирийски град

Прочетете повече »
Св. апостол Кодрат
ЗОРАНА

Св. апостол Кодрат

Св. апостол Кодрат Сведенията за св. апостол Кодрат черпим от първия църковен историк Евсевий Кесарийски. Кодрал бил ученик на някои от апостолите, преките ученици на

Прочетете повече »
Св. вмчк Евстатий Плакида
ЗОРАНА

Св. вмчк Евстатий Плакида

Св. вмчк Евстатий Плакида Св. Евстатий, преди да стане християнин се казвал Плакида, бил висш римски военачалник по времето на император Траян. Според преданието, той

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ