ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО

Христос възкръсна от мъртвите,
със смъртта си смъртта победи
и на тия, които са в гробовете, дарува живот!

Денят на Христовото Възкресение е най-великият и най-радостният празник на Църквата. Събитието е центърът на цялата вселенска история и то се празнува не само на Великден, но и на всеки неделен ден през годината, а св. Серафим Саровски целогодишно е поздравявал с „Христос воскресе!“.

Никой от евангелистите не е описал това най-велико чудо и най-велико тайнство, което се е извършило през нощта „в първия ден на седмицата“ (Мат. 28:1) в пещерата на Гроба Господен. Но цялата двухилядолетна история на Църквата е следствие от това тайнствено чудо, което дава смисъл не само на човешкия живот, а и на човешката смърт. Защото Богочовекът наистина страда, наистина умря, наистина беше погребан и наистина възкръсна в третия ден според писанията. И Неговото Възкресение преобрази апостолите – смутени, уплашени и малодушни след Разпятието, те постепенно стават учудени, радостни, вярващи, дръзновени, готови да отидат на подвиг и смърт заради вярата си във възкръсналия Христос.

В Христовото Възкресение се съдържа цялото богословие на Църквата, което е богословие на радостта, на осъществената вяра, на сбъднатата надежда, на животворящата любов. То сбъдва старозаветните пророчества за Месията и увенчава Новия Завет на Бога с човека. То е залог за възкресението на всички човеци и за живот в бъдещия радостен век. То преобразява самия Кръст от оръдие на смъртта в знамение на вечния живот.

Христовото Възкресение е крайъгълният камък на нашата вяра. Защото, както казва Апостолът:

„Ако пък Христос не е възкръснал, суетна е вярата ви: вие сте си още в греховете; тогава и ония, които са умрели в Христа, са загинали. И ако само през този живот се надяваме на Христа, ние сме най-окаяни от всички човеци. Но ето, Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък. Понеже, както смъртта дойде чрез човека, тъй и възкресението от мъртви дойде чрез Човека. Както в Адама всички умират, тъй и в Христа всички ще оживеят.“ (1 Кор. 15:17–22)

Христос воскресе!
Воистину воскресе!

 

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ