СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

С празника Въведение Богородично отбелязваме въвеждането на тригодишната св. Дева Мария в Йерусалимския храм от св. Йоаким и св. Ана, които измолили от Бога раждането на своята дъщеря и обещали да Му я посветят.

Според църковното предание, доведена до прага на Храма, малката Мария сама изкачила големите стъпала за учудване на храмовите свещеници, които видяло в това Божи знак. Мария била оставена да живее там за да се подготви за великото служение, за което била избрана – да стане майка на Богочовека Иисус. В Храма тя е възпитавана във вяра и благочестие, труд, четмо и писмо. На нея се е паднало да преде пурпурната вълна, която е символ на царско достойнство. Когато Мария навършила пълнолетие, според тогавашната традиция, била сгодена за св. Йосиф, който станал пазител на нейното девство. Животът на св. Богородица в Храма е предобраз на женското монашество, което се развило векове по-късно.

Въведение Богородично се чества от ранните векове, но като голям Богородичен празник се установява през VIII век. През 1922 г. Българската църква, загрижена за нравственото състояние на децата и младежите, определя този празник да бъде честван като Ден на християнската младеж. По традиция на този ден децата отиват на богослужение, водени от своите родители или учители и се причастяват. След 1947 г. този празник се чества и като Ден на християнското семейство. 

Семейството е благословено от Бога още в Рая. То има за цел като малка домашна църква да съдейства всички негови членове да се освещават чрез  вяра и любов, децата да се възпитават в християнските добродетели, а съпрузите да извървяват в единение своя път в Христа. 

Отговорността за опазване на християнското семейство е на цялата ни Църква. Да водим децата си в Божия храм, от ранно детство да ги учим на молитва и познаване на светото Писание, за да растат в благочестие и да се изкачват по високите стъпала на нравствеността и богомислието.

Честит и благословен празник!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. КНЯЗ ЙОАН-ВЛАДИМИР
ЗОРАНА

СВ. КНЯЗ ЙОАН-ВЛАДИМИР

СВ. КНЯЗ ЙОАН-ВЛАДИМИР  Църквата чества неговата памет на 22 май. Свети княз Йоан-Владимир управлявал областта Дукля (днешна Черна Гора). По природа бил миролюбив, благочестив и

Прочетете повече »