СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК

Последните дни и часове от земния живот на Спасителя са изпълнени с безброй важни събития. Сред тях на Велики четвъртък Църквата подчертава четири. Първото от тях е умиването на нозете на апостолите от техния божествен Учител. Това е върховен образ на Неговото непостижимо смирение и вечен пример за всички Негови последователи. 

Второто събитие е учредяването на тайнството Евхаристия (Причастие) на Тайната вечеря: „И когато ядяха, Иисус взе хляба и, като благослови, преломи го и, раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте: това е Моето тяло. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове.“ (Мат. 26:26–28) Вече две хилядолетия всички християни изпълняват трепетно – с радост и със страх Божий – тази велика и спасителна заповед.   

Третото събитие е молитвата на Христа в Гетсиманската градина, когато душата Му е скръбна до смърт и Синът Човешки Се моли да Го отмине горчивата чаша. Но, макар да е оставен сам в молитвата и бдението от изпадналите в слабост и дрямка апостоли, „заспали от тъга“ (Лука. 22:45), Той проявява Своето велико послушание – до смърт – като напълно подчинява своята човешка воля на волята на триединния Бог.  

Най-сетне четвъртъкът на Страстната седмица завършва с арестуването на Спасителя от тълпа изпратена посред нощ от първосвещениците и водена от апостол Иуда, който Го предава с целувка.  

В песнопенията на Велики четвъртък Църквата пее:

Когато славните ученици при умиването на вечерята се просвещаваха,
тогава злочестивият Юда, обзет от сребролюбие, се помрачаваше,
и Тебе, праведния Съдия, предаде на беззаконните съдии.

Виж, жадний за богатства, как извършилият заради тях предателство, обесва се. Бягай от ненаситната душа, одързостила се на такова против Учителя, Който към всички е Благ. Господи, слава Тебе!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. Емилия
ЗОРАНА

Св. Емилия

Св. Емилия Св. Емилия се родила в началото на IV век в град Кесария в Мала Азия в богато семейство, което притежавало огромни поземлени имения.

Прочетете повече »
Празникът Преполовение
ЗОРАНА

Празникът Преполовение

Празникът Преполовение  Празникът Преполовение се чества 25 дни след Пасха (Великден), в срядата след Неделята на Разслабления и преди Неделята на Самарянката. Този празник е

Прочетете повече »