ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЛНИК

След като бил посрещнат тържествено в Иерусалим, Иисус Христос влязъл в Иерусалимския храм и го намерил отново пълен с търговци. Преди три години той го беше очистил, но сега отново алчността беше надвила над благочестието и скромността. Масите отново били отрупани с пари, волове и овце пак цапали мозаечните подове, търговците продължавали да продават гълъби, а лихварите дрънчали монети. Божият дом отново бил превърнат в тържище. Обхванат от свещен гняв, Той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не за търговия. (Мат. 21:12-13, Марк 11:15-19; Лук.19:45-46).

Божият Син изгонил търгашите от там и отново никой не се осмелил да му противоречи. След това Той започнал да проповядва, както обикновено, след като Храмът бил очистен и се въдворила тишина.

В Евангелието се говори и за изреченото от Господа над безплодната смоковница, която изсъхнала, след като била прокълната от Господ, защото след като огладнял Той не намерил плод на нея (Марк 11:12-14, 20-26, Мат. 21:18-22).

“Всяко дърво, което не дава добър плод, бива отсичано и хвърлено в огън“ (Мат. 3:10). Тази смоковница била символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

Така и ние ще бъдем осъдени, ако не живеем в молитвено общение с Бога, не се стремим да се усъвършенствуваме във вярата, не се изпълваме с добродетели, и не принасяме духовни плодове.

Във Велики понеделник Църквата прославя св. патриарх Йосиф – син на св. патриарх Яков и предобраз на Иисус Христос. Йосиф бил продаден от своите братя на пътуващи за Египет търговци. Там, в чуждата нему страна, той преминал през множество страдания, но фараонът го направил втори по власт и положение в цялото царство (Бит 41:38-46). Подобно на Йосиф Господ Иисус Христос бил предаден от евреите на езичниците, бил измъчван и пострадал заради човешките грехове.

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. пророк Иона
ЗОРАНА

Св. пророк Иона

Св. пророк Иона Около 800 години преди Рождество Христово живял между израилтяните един човек на име Иона. В онова време жителите на големия асирийски град

Прочетете повече »
Св. апостол Кодрат
ЗОРАНА

Св. апостол Кодрат

Св. апостол Кодрат Сведенията за св. апостол Кодрат черпим от първия църковен историк Евсевий Кесарийски. Кодрал бил ученик на някои от апостолите, преките ученици на

Прочетете повече »
Св. вмчк Евстатий Плакида
ЗОРАНА

Св. вмчк Евстатий Плакида

Св. вмчк Евстатий Плакида Св. Евстатий, преди да стане християнин се казвал Плакида, бил висш римски военачалник по времето на император Траян. Според преданието, той

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ