СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЛНИК

След като бил посрещнат тържествено в Иерусалим, Господ Иисус Христос влязъл в Иерусалимския храм и го намерил отново пълен с търговци. Преди три години той го бил очистил, но сега отново алчността била надвила над благочестието. Масите на менячите отново били отрупани с пари. Търговците продължавали да продават гълъби. Божият дом отново бил превърнат в тържище. Обхванат от свещен гняв, Той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не за търговия. (Мат. 21:12-13). 

Божият Син изгонил търгашите оттам и никой не се осмелил да Му противоречи.

След като Храмът бил очистен и се въдворила тишина Той започнал да проповядва, както и друг път. 

В евангелското четиво се говори и за безплодната смоковница, която изсъхнала, след като била прокълната от Господ, защото след като огладнял Той не намерил плод на нея (Мат. 21:18-22). 

„Всяко дърво, което не дава добър плод, бива отсичано и хвърлено в огън“ (Мат. 3:10).

Тази смоковница е образ на онази човешка душа, която не познава молитвата и покаянието, поради което и не носи духовни плодове.

Така ще бъдем осъдени и ние, ако не живеем в молитвено общение с Бога, не се стремим да се усъвършенствуваме във вярата, не се изпълваме с добродетели, не се покайваме и не принасяме духовни плодове.

Във Велики понеделник Църквата прославя св. патриарх Йосиф – син на св. патриарх Яков и предобраз на Иисус Христос.

Йосиф бил продаден от своите братя-завистници на пътуващи за Египет търговци. Там, в чуждата страна, той преминал през множество страдания, но фараонът го направил втори по власт и положение в цялото царство (Бит 41:38-46). Подобно на Йосиф Господ Иисус Христос ще бъде предаден от евреите на езичниците, ще бъде измъчван и ще пострада заради човешките грехове. Всичко това предстои да се случи с Него през предстоящите дни на Страстната седмица.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. Емилия
ЗОРАНА

Св. Емилия

Св. Емилия Св. Емилия се родила в началото на IV век в град Кесария в Мала Азия в богато семейство, което притежавало огромни поземлени имения.

Прочетете повече »
Празникът Преполовение
ЗОРАНА

Празникът Преполовение

Празникът Преполовение  Празникът Преполовение се чества 25 дни след Пасха (Великден), в срядата след Неделята на Разслабления и преди Неделята на Самарянката. Този празник е

Прочетете повече »