СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

Велики петък

Велики петък – денят, в който човекът осъди и уби въплътения Бог – е най-страшният, най-жестокият и най-скръбният в историята на човешкия род. Това е най-страшният, жесток и скръбен ден в земния живот на Господ Иисус Христос – и заедно с това най-спасителният за престъпното човечество.

В този ден Праведният Съдия на вселената бил неправедно осъден от Своята твар, Спасителят бил оклеветен и осъден от водачите на Неговия избран народ и предаден за екзекуция на римския управител. Пилат Понтийски, за да угоди на първосвещениците, провел съд над Праведника, макар да бил убеден в Неговата невинност. Озверелият народ, подстрекаван от водачите си, викал в един глас: „Разпни Го!“ Напразни били опитите на Пилат да амнистира Иисус, защото народът предпочел да бъде пуснат разбойника Варава и още по-силно настоявал за смъртно наказание. Най-сетне римлянинът малодушно си измил ръцете и предал Богочовека на най-мъчителната и най-позорна смърт – чрез разпятие.

Така Месията, който от векове бил трепетно очакван от Избрания народ, бил поруган от самите тях, охулен, унизен, жестоко бичуван и най-сетне предаден на кръстна смърт. Най-близките Му сподвижници, апостолите, Го изоставили, а най-равностният от тях, Петър, дори три пъти се отрекъл от Своя божествен Учител.

В този най-трагичен и спасителен за нас ден Господ Иисус Христос бил разпнат, изпитал най-страшната агония на кръста и в качеството Си на човек претърпял дори смъртта.

„И ето, храмовата завеса се раздра на две, отгоре додолу; и земята се потресе; и скалите се разпукаха; и гробовете се разтвориха; и много тела на починали светии възкръснаха; и като излязоха из гробовете подир възкресението Му, влязоха в светия град и се явиха на мнозина. А стотникът и ония, които с него заедно пазеха Иисуса, като видяха земетресението и всичко станало, твърде много се уплашиха и думаха: наистина Божий Син е бил Тоя Човек!“ (Мат. 27:51–54)

Църквата е възприела в памет на тези събития в този ден от Страстната седмица постът да е особено строг: не се яде и не се пие нищо. Но скръбта на християните не е мрачна, а светла – защото знаем, че след нощта на Христовата смърт идва утрото на Неговото Възкресение!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Св. Емилия
ЗОРАНА

Св. Емилия

Св. Емилия Св. Емилия се родила в началото на IV век в град Кесария в Мала Азия в богато семейство, което притежавало огромни поземлени имения.

Прочетете повече »
Празникът Преполовение
ЗОРАНА

Празникът Преполовение

Празникът Преполовение  Празникът Преполовение се чества 25 дни след Пасха (Великден), в срядата след Неделята на Разслабления и преди Неделята на Самарянката. Този празник е

Прочетете повече »