ВЕЛИКИ ВТОРНИК

„И тъй, бдете; защото не знаете ни деня, ни часа, в който Човешкият Син ще дойде“ (Мат. 25:13)

Велики вторник от Страстната седмица е денят за поучения и последни нравствени наставления на Христос, в които изрекъл едни от най-важните си поучения в притчи, които били и наставления за времето до Неговото второ пришествие. Той изобличил фарисеите, садукеите и книжниците за тяхната фалшива религиозна показност и за изоставянето на основните добродетели на обществото: „Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето чистите отвън чашата и блюдото, когато вътре те са пълни с грабеж и неправда“ (Матей 24:25)

Господ изрекъл и пророчества за съдбата на град Иерусалими след неговото Възнесение, които се сбъднали 70 години по-късно: „Ето, оставя се вам домът ви пуст“ (Матей 24:35).

Когато говори за приближаването на дните на борба и изпитание, Христос разказва за десетте мъдри девици, които били винаги готови да посрещнат Спасителя (Мат.25:1-13). Напомня ни, че трябва „да бодърстваме и да не униваме“, а да държим светилниците си запалени и запасени с елей, в очакване на Божествения Жених.

“Светило за тялото е окото“ (Мат. 6:22), казва Господ, т.е.  непомраченото човешко сърце и душа, а ‘“маслото е милостинята или всичките ни добри дела“ (св. Йоан Златоуст). Живеейки добродетелно, със страх Божи и упование в Господа, да бъдем винаги готови да посрещнем Спасителя и да влезем в брачния чертог – Небесното царство.

Църквата ни припомня също притчата за талантите (Мат. 25:14-30) и ни приканя да се трудим и да усъвършенстваме способностите дадени от Бога, които да използваме за Бога, а не за угаждане на плътта.

Господ Иисус Христос ни дал и пример как да благотворим:

„Защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте; гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте.“ (Матей 25: 35-36) . С притчата за бедната вдовица Той ни дал пример да даряваме не само от излишъка си, а от сърце, според възможностите си, което било по-скъпоценно за Него.
Във всичко което проповядвал Христос в последните си поучения, основното Му послание било: Обичайте Бога, обичайте се един друг, бдете, работете, търпете и се молете докато Се върна отново.

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Нашият дом е България е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филмът на Арх. Пламен Пламенов Мирянов „Свещената азбука“ вдъхнови Кан в навечерието на 24 май 24.05.2017 е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Арх. Пламен Пламенов Мирянов бе отличен за приноса му за развитие на обществото е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ПРОРОК МОИСЕЙ БОГОВИДЕЦ
ЗОРАНА

СВ. ПРОРОК МОИСЕЙ БОГОВИДЕЦ

СВ. ПРОРОК МОИСЕЙ БОГОВИДЕЦ Точната историческа датировка на събитията свързани с живота на св. пророк Моисей е въпрос на научни спорове. Преобладаващото становище е, че

Прочетете повече »
СВ. СИМЕОН СТЪЛПНИК
ЗОРАНА

СВ. СИМЕОН СТЪЛПНИК

СВ. СИМЕОН СТЪЛПНИК Той се родил в 357 година в пограничната област между Сирия и Киликия, в Мала Азия. Произхождал от благочестиви родители християни, които

Прочетете повече »

СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ