СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

ВЕЛИКИ ВТОРНИК

Велики вторник от Страстната седмица е бил за Христа ден за поучения и нравствени наставления. В тях Той изрекъл едни от най-важните си поучения в притчи, които наставляват всички човеци за времето до Неговото второ пришествие. Той изобличил фарисеите, садукеите и книжниците за тяхната фалшива религиозна показност и за изоставянето на основните вътрешни добродетели:  „Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето чистите отвън чашата и блюдото, когато вътре те са пълни с грабеж и неправда.“ (Мат. 24:25)

Господ изрекъл и пророчества за съдбата на светия град Иерусалими и за Иерусалимския храм, които се сбъднали 4 десетилетия по-късно:

„Ето, оставя се вам домът ви пуст.“ (Мат. 24:35). 

Когато говори за приближаването на дните на борба и изпитание, Христос разказва за петте мъдри девици, които били винаги готови да посрещнат Спасителя и за петте неразумни, които останали без елей за светилниците си (Мат. 25:1-13). Напомня ни, че трябва „да бодърстваме и да не униваме“, а да държим духовните си светилници запалени и запасени с елей, в очакване на Божествения Жених. 

Господ е казал: „Светило за тялото е окото“ (Мат. 6:22), т.е. непомраченото човешко сърце и душа, а, както казва св. Йоан Златоуст „маслото е милостинята или всичките ни добри дела“. Живеейки добродетелно, със страх Божи и упование в Господа, ние сме призвани да бъдем винаги готови да посрещнем Спасителя и да влезем в брачния чертог – т.е. в Небесното царство.

Църквата ни припомня също притчата за талантите (Мат. 25:14-30) и ни приканва да се трудим и да усъвършенстваме способностите дадени от Бога, които да използваме за Бога, а не за угаждане на суетните си желания.  

Господ Иисус Христос ни дава и пример как да благотворим:

„Защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте; гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте.“

(Мат. 25: 35-36).

С притчата за бедната вдовица Той ни дал пример да даряваме не само от излишъка си, а от сърце, което е по-скъпоценно за Него. 

Във всичко, което проповядвал Христос в последните си поучения, основното Му послание било: обичайте Бога, обичайте се един друг, бдете, работете, търпете и се молете, докато Се върна отново.

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА
ЗОРАНА

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА

СВ. ЛИДИЯ ФИЛИПЯНКА Св. Лидия, която се счита за първата християнка в Европа, се споменава накратко в книгата „Деяния на светите апостоли“. Когато през есента

Прочетете повече »
ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА
ЗОРАНА

ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА

ТРЕТА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПАСХА – НА ЖЕНИТЕ МИРОНОСИЦИ След Голготската саможертва на Господа Иисуса Христа, Който бил поруган, разпнат на кръст, погребан и запечатан в

Прочетете повече »