СЛУШАЙ НА ЖИВО | ЗОРАНА 87.6
ЕДИНСТВЕНОТО ХРИСТИЯНСКО РАДИО В СОФИЯ

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!

Видинският митрополит Данаиил беше избран за Български патриарх и Софийски митрополит на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който се състоя на 30-ти юни 2024 г. – в деня, в който Църквата чества Събора на светите 12 апостоли, а също и празника на Всички светии. 

Изборът се проведе в два тура.

На първия тур Врачанският митрополит Григорий получи 64 гласа, Видинският митрополит Даниил – 51 гласа, Ловчанският митрополит Гавриил – 19 гласа, а 4 бюлетини бяха невалидни. Съгласно Устава на БПЦ се проведе втори тур между двамата събрали най-много гласове, на който за митрополит Данаиил гласуваха 69 делегати, за митрополит Григорий – 66 делегати, а 3 бюлетини бяха невалидни. Така митрополит Данаиил беше канонично избран за патриарх на Българската православна Църква и Софийски митрополит. 

Същият ден се проведе церемонията по интронизацията на новия Патриарх в катедралата „Св. Александър Невски“ с участието на митрополитите от Св. Синод на БПЦ–БП в пълен състав. Присъстваха предстоятели и представители на поместните автокефални православни Църкви, а също така президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Рая Назарян, премиерът Димитър Главчев, Симеон II Сакскобургготски и други официални лица. На новия патриарх бяха тържествено връчени инсигниите на патриаршеското достойнство – панагѝята, зелената мантия, жезълът и бялото було. Бяха произнесени тържествени слова.

Многократно прозвуча възгласът „Достоен!“. 

След приключването на църковното тържество, на площада и пред гроба на Незнайния воин беше проведена и държавна церемония с участието на Президента, гвардейската рота и духов оркестър, който изпълни химна при издигането на държавното знаме. Празненството се съпровождаше с празничен камбанен звън и с искреното ликуване на вярващия народ, който очаква от новоизбрания Патриарх духовно водачество в идните трудни времена на изпитание и изповедничество. 

На многая и благая лета, светейши владико!

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!
ЗОРАНА

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ!

БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА ИЗБРА СВОЯ НОВ ПАТРИАРХ! Видинският митрополит Данаиил беше избран за Български патриарх и Софийски митрополит на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който се

Прочетете повече »
ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА
ЗОРАНА

ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА

ПЪРВОПРЕСТОЛНИТЕ ГРЕШНИЦИ ПОКАЙНИЦИ И УЧИТЕЛИ НА ВСЕЛЕНАТА Когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, си припомняме словата на Господ Иисус Христос към

Прочетете повече »