Бог е нам прибежище и сила

„Бог е нам прибежище и сила, бърз помощник в беди, затова няма да се уплашим, макар и земята да се разклати и планините да се преместят в сърцето морско.“
Псалом 45: 1-3

Този цитат от Псалом 45 говори за Бог като наша крепост и сила в скърбите и изкушенията, които ни застигат. Докато не са се случили, Бог ни е заповядал да избягваме изкушенията, но когато вече сме подложени на тях, тогава трябва мъжествено и с търпение да им се съпротивляваме. Бог допуска християните да изпитват най-разнообразни скърби и изкушения, но те не са страшни за онези от тях, които живеят според Божията воля.

Според Блажени Теофилакт: „Изкушенията следват праведниците не по друг начин, а бидейки допуснати от Бога, за техни подвизи, та чрез подвизите да станат най-опитни, понеже „скръбта поражда търпение, а търпението – опитност, както казва св. ап. Павел (Рим. 5:3,4)“

А когато пък дойдат изкушенията, Бог е готов да се притече на помощ и не позволява верните да бъдат победени, както пише св. Йоан Златоуст. „Бог помага не малко, а много, като със Своята помощ подава повече утешение, отколкото са мъчителни скърбите. Защото Той дава помощ не толкова, колкото изисква естеството на бедствията, но и много повече.“ А св. Василий казва: „Скръбта постига всеки праведник в житейското му занимание. Защото, който се отклонява от широкия и просторен път и върви по тесния и прискърбен, често бива подлаган на скърби“.

„Затова няма да се уплашим, макар и земята да се разклати и планините да се преместят“ казва псалмопевецът, защото ни помага силният Христос. А ако и тогава не се уплашим, още по-малко ще се уплашим когато жестоки управници и гонители се повдигнат срещу нас. Както казва св. ап. Павел: „Кой ще ни отлъчи от любовта Божия: скръб ли, притеснение ли, или гонение, глад ли, или голотия, опасност ли или меч?“ (Рим. 8:35)

КУЛТ КЪМ ИЗКРИВЕНОТО – ПАДЕНИЕТО на съвременната българска експресионистична живопис в картините на Николай Майсторов „Начало на знанието е страхопочитанието пред Господа; само глупците презират мъдростта и наставлението.“Притчи 1:7 НП »

Християнски православен фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“                                                   С »

                    ГАЛЕРИЯ -ЖИВОТВОРЕНИЕ Заповядайте на първия християнски фестивал „ЖИВОТВОРЕНИЕ“ с два тържествени благотворителни концерта по случай празника Покров Богородичен и с »

Материалът „Зад Маската“ представя арх. Пламен Пламенов Мирянов е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

Материалът Филм на арх. Пламен Пламенов Мирянов печели Голяма награда на международен тур филм фест е публикуван за пръв път на Нашият дом е България. »

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ
ЗОРАНА

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ

СВ. ПОЛИКАРП СМИРНЕНСКИ  Днес честваме паметта на свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски. Роден е към 70-та година сл. Хр. и е от поколението на така наречените

Прочетете повече »
ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ
ЗОРАНА

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ

ПРЕПОДОБНИ ДОСИТЕЙ Преподобни Доситей живял през 7 век, когато християнството вече се утвърдило като държавна религия в Римската империя. Престанали гоненията и безбройните мъченичества за

Прочетете повече »